Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα ελληνικά οι πρώτες δηλώσεις της νέας προξένου των ΗΠΑ

Και εμείς, οι ΗΠΑ, έχουμε μια ιστορία εδώ στη Θεσσαλονίκη, ως ένα κομμάτι της καρδιάς της, υπογράμμισε η νέα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Λι.

«Καλησπέρα σας. Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Έχω ακούσει πολύ καλά πράγματα για την πόλη», είπε σε άπταιστα ελληνικά η νέα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Λι η οποία συνοδευόμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δημόσια εμφάνιση της νέας προξένου, η οποία έρχεται να διαδεχθεί τον Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Η κ. Λι είπε πως δεν έχει καταφέρει να δει ακόμα αρκετά την πόλη, ωστόσο όταν πρωτοήρθε, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να πάρει έναν χάρτη της πόλης, που είχε πάνω το logo «πολλές ιστορίες, μια καρδιά». «Με έκανε να σκεφτώ αρκετά την ιστορία του δικού μας προξενείου στην πόλη. Είμαστε εδώ με κάποια μορφή, ήδη από το 1830.

Άρα και εμείς, οι ΗΠΑ, έχουμε μια ιστορία εδώ στη Θεσσαλονίκη, ως ένα κομμάτι της καρδιάς της», σημείωσε, δίνοντας την υπόσχεση να συμβάλει και η ίδια στην οικοδόμηση των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. «Η Λι είναι μια πραγματική ροκ σταρ του αμερικανικού ΥΠΕΞ και γνωρίζω πως θα είναι πολύ επιτυχημένη», σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Πάιατ ευχαριστώντας τον δήμαρχο για τη ζεστή φιλοξενία που τους επιφύλασσε.



Ο πρέσβης υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά χαρούμενος για την πορεία της Pfizer αλλά και για όλες τις ευκαιρίες που δημιουργούνται χάρη στη λειτουργία του κέντρου καινοτομία της Cisco, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την προβολή των προηγμένων τεχνολογιών που μπορούν να επιδείξουν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Blink και η Tesla.



Μάλιστα όπως είπε με τη CISCO θα συνεργαστούν εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, που θα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει το κομμάτι της ψηφιακής οικονομίας.

Από πλευράς του ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτηρίζοντας τον Πάιατ φίλο της Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως στη συνάντηση με τους δύο διπλωμάτες συζητήθηκε η πορεία των έργων, των αμερικανικών εταιρειών στην πόλη καθώς και η εξέλιξη στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως θα είναι μαζί για να έχουν συνεργασία όπου μπορεί να υπάρξει σχέση μεταξύ Ελλάδας-Θεσσαλονίκης και ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, έχει στόχο στο πλαίσιο του φόρουμ της ΔΕΘ να γίνει μια ουσιαστική τηλεδιάσκεψη με δημάρχους πόλεων αδελφοποιημένων και υπήρξε πρόταση να συμμετέχουν σε αυτή και δήμαρχοι των ΗΠΑ, όπως της Βοστώνης και του Σαν Φρανσίσκο που είναι αδελφοποιημένες πόλεις με τη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως πρότεινε ο Αμερικανός πρέσβης και του Austin στο Τέξας.