Skip to main content

Στα ημιτελικά με... αντικανονικό κόψιμο η ΑΕΚ-Οργή ΠΑΟΚ για τους διαιτητές (vid)

Δεν μέτρησε κανονικό καλάθι του Λοβ που θα έκανε το 83-81 και θα έδινε στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία να χτυπήσει το ματς. Δεν πήγαν στο ριπλέι οι διαιτητές

Στους ημιτελικούς των πλέι οφ της Basket League προκρίθηκε η ΑΕΚ με 2-1 νίκες επί του ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο όμως να φωνάζει -και δικαίως- για το ματς αφού οι διαιτητές στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν μέτρησαν κανονικό καλάθι του Ζερμέιν Λοβ που θα έδινε την ευκαιρία στους ασπρόμαυρους να χτυπήσουν το ματς στα ίσια.

Δείχνοντας δύο πρόσωπα, η ΑΕΚ πήρε τον τρίτο αγώνα της προημιτελικής σειράς των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ, 87-71, στο ΟΑΚΑ.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά το παιχνίδι είχε καλό και γρήγορο ρυθμό, κάτι που φάνηκε να ευνοεί περισσότερο την ΑΕΚ. Κυρίως γιατί οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου ήταν πιο συνεπείς εκτελεστικά, εκμεταλλευόμενοι τα άσχημα σουτ που πήραν οι φιλοξενούμενοι, όπως επίσης την αδυναμία των κοντών τους να αμυνθούν στο πικ εν ρολ. Η Ένωση πήρε μικρό προβάδισμα με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου (26-20 στο 10'), το οποίο όμως απογείωσε μέχρι την ανάπαυλα.

Η τρίλεπτη επιθετική ανομβρία στην πλευρά του ΠΑΟΚ από το 11' μέχρι το 13' έφερε εκνευρισμό, οι επιλογές γίνονταν όλο και χειρότερες και κάπως έτσι η διαφορά άνοιξε απότομα. Σε τέτοιο βαθμό, που στο ημίχρονο η ΑΕΚ βρέθηκε στο +20 (49-29) με τον Γιόνας Ματσιούλις να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, με τρίποντο από τη γωνία στην εκπνοή της περιόδου. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ένα βουνό να ανέβουν πλέον για να γυρίσουν το παιχνίδι, έχοντας διπλή υποχρέωση: να βελτιώσουν την άμυνά τους και να σουτάρουν πολύ καλύτερα στα δίποντα (7/20 στο πρώτο μέρος).

Μετά την ανάπαυλα, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη παρουσιάστηκε αρκετά πιο συνεπής στην επίθεση. Σε αυτό μείζονα ρόλο έπαιξε το γεγονός πως "ζεστάθηκε" ο Ζερμέιν Λαβ, ο οποίος έβαλε οκτώ πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και ηγήθηκε για τη μείωση της διαφοράς από το -20 του ημιχρόνου στο -10 (65-55) του 29ου λεπτού. Ξανά όμως, ένα τρίποντο στο τέλος της περιόδου από κιτρινόμαυρα χέρια ήρθε για να αλλάξει την ψυχολογία και να ξαναδώσει στην ΑΕΚ την απαιτούμενη σιγουριά εν όψει της τελικής ευθείας του αγώνα.

Όσο περνούσε η ώρα πάντως, η ομάδα που έδειχνε πιο ισχυρή σε πνευματικό επίπεδο δεν ήταν η ΑΕΚ. Ο Άρης Λυκογιάννης ανακάτεψε την τράπουλα στην περιφέρεια, οι παίκτες του βελτιώθηκαν αισθητά στις δύο πλευρές του παρκέ και κάπως έτσι το παιχνίδι έγινε ντέρμπι. Χρειάστηκε βέβαια να βάλει το... χεράκι του κι ο Γιώργος Καμπερίδης, ο οποίος έβαλε δύο τρίποντα σε ενάμιση λεπτό κι άναψε την σπίθα της ανατροπής (81-77 στο 38').

Οι φιλοξενούμενοι έμειναν ζωντανοί για την ανατροπή, όλα όμως τελείωσαν επί της ουσίας σε ένα τραγικό λάθος των διαιτητών. Στα 32.8'' για το τέλος, ο Ντάριλ Μέικον έκοψε αντικανονικά τον Ζερμέιν Λαβ, με τους διαιτητές να μη μετρούν το καλάθι (και να μην πηγαίνουν στο ινσταντ ριπλέι), που θα έστελνε τη διαφορά μόλις στους δύο. Ο πάγκος του ΠΑΟΚ ήταν έξαλλος για το λάθος, που τους στέρησε επί της ουσίας την ευκαιρία να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Εν τέλει, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη (87-81) και μαζί το εισιτήριο για τους "4" της Stoiximan Basket League.

Ο Ντάριλ Μέικον Τζούνιορ με 19 πόντους και 5 ασίστ ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του Βαγγέλη Αγγέλου, 14 πρόσθεσε ο Νίκος Γκίκας με 4/6 τρίποντα, ενώ 12 πόντους και 5 ριμπάουντ είχε συνεισφορά ο Γιόνας Ματσιούλις.

Μία... ομάδα μόνος του ήταν για τον ΠΑΟΚ ο Μάλκολμ Γκρίφιν (18π., 6ασ., 4κλ.), αλλά δυστυχώς για την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη, αφυπνίσθηκαν αργά οι Λοβ (13π.) και Κακλαμανάκης (12π. και 8ρ.).

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στην ημιτελική φάση των πλέι οφ τον πρώτο της κανονικής περιόδου, Παναθηναϊκό, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν το μειονέκτημα έδρας κόντρα στους «πράσινους».

Τα δεκάλεπτα:

26-20, 49-29, 68-55, 87-81