Skip to main content

Στα κάγκελα γονείς και μαθητές για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στη Χαλκιδική

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη καταγγέλλει πως οι συγχωνεύσεις είναι αντιπαιδαγωγικές και οφείλονται στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους γονείς και μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα πέντε περιοχών του δήμου Αριστοτέλη για να για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τάξεων. Συγκεκριμένα, από τις πρωινές ώρες σήμερα έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα μαθήματα.

Όπως καταγγέλει στη Voria.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, η απόφαση για συγχώνευση τμημάτων τέθηκε σε μία άτυπη τηλεδιάσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας με τους περιφερειακούς διευθυντές της χώρας. «Ο κ. Κόπτσης φέρεται να έδειξε μία λίστα "κόκκινων" σχολείων, σχολείων δηλαδή που έχουν λιγότερους από 25 μαθητές, όπως προβλέπεται, και ζήτησε από αυτούς να δοθούν πιθανές εκδοχές συγχωνεύσεων», εξηγεί ο κ. Βαλιάνος, προσθέτοντας, όμως, πως κάτι τέτοιο έγινε μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα σχολεία που αφορά η παρούσα πρόβλεψη είναι για τα δημοτικά σχολεία των Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού (του φημισμένου χωριού των πολυτέκνων), όπως τονίζει ο δήμαρχος,αλλά και Αμμουλιανής.

Για τον δήμαρχο, ένας από τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού. «Η έλλειψη δασκάλων, μεταξύ άλλων, οδήγησε το υπουργείο στο να λάβει αυτήν την απόφαση», τονίζει.

Μία τέτοια απόφαση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υποβαθμίζει την παρεχόμενη διδασκαλία καθώς «δεν είναι ανεκτό παιδιά έκτης δημοτικού να κάνουν ίδια ώρα μάθημα με παιδιά πέμπτης και τετάρτης, ένα σενάριο που δεν απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί». Επίσης, ο δήμαρχος σημειώνει πως εν μέσω κορωνοϊού δεν είναι δυνατόν να κάνουν μάθημα πολλά παιδιά, ακόμα και πάνω από 25 σε μία τάξη.

Ως δήμος δημοσιοποιήσαμε πρώτοι το περιστατικό και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι.  Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι», σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως η διεύθυνση στάθηκε κοντά τους από την αρχή, ακούγοντας τα αιτήματα τους και παρέχοντας τη βοήθειά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το XalkidikiPolitiki, μετά τις αντιδράσεις, η μόνη αλλαγή που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι σε σχολείο της Αμμουλιανής.

Ο γγ του υπουργείου Παιδείας σημειώνει στη Voria.gr πως δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις αλλά για εξορθολογιμό των τμημάτων. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα εξαθέσιο σχολείο που πρέπει να έχουμε 150 άτομα και εμείς να έχουμε 50 ή 30 μαθητές», αναφέρει.

Νωρίτερα, ο κ. Κόπτσης είχε δηλώσει στο North radio πως «οι δηγίες είχαν δοθεί εγκαίρως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε από τους περιφερειακούς διευθυντές και φροντίζουμε να γίνουν τώρα, διότι το ζήτημα αφορά και τη σωστή οργάνωση, αλλά και το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων».

Διαβάστε σχετικά Κόπτσης για συγχωνεύσεις: Ευχέρεια στους περιφερειακούς διευθυντές για εξορθολογισμό

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι περιφερειακοί διευθυντές θα έχουν ευχέρεια εφαρμογής του μέτρου εκεί που είναι απαραίτητη. «Δεν αποφασίζουμε και διατάζουμε, το μέτρο δεν είναι οριζόντιο και γενικό είναι εκεί που πρέπει να διορθώνουμε σίγα σιγά τα κακά σχήματα. Οι παθογένειες θα διορθωθούν έστω και αν πρόκειται για καιρό πανδημίας. Και ασφαλώς θα έχουν την ευχέρεια δράσης και οι περιφερειακοί διευθυντές κατά την υλοποίηση αυτού του εξορθολογισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή φωτογραφίας: halkidikinews.gr