Skip to main content

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των αμνοεριφίων-Προσοχή σε ελληνοποιήσεις

Η τιμή των αμνοεριφίων θα κυμανθεί από 7 έως 9 ευρώ/κιλό με το αρνί να κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ και το κατσίκι γύρω στα 9 ευρώ.

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν φέτος το Πάσχα οι τιμές των αμνοεριφίων, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το ΕΕΘ παρουσία εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η τιμή ανά κιλό θα κυμανθεί από 7 έως 9 ευρώ/κιλό με το αρνί να κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ και το κατσίκι γύρω στα 9 ευρώ . Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββα Κεσίδη υπάρχει επάρκεια τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι καθώς αφενός το Πάσχα έπεσε αργά φέτος και αφετέρου οι εξαγωγές σε χώρες που γιόρτασαν το καθολικό Πάσχα ήταν περιορισμένες.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οποιαδήποτε πώληση σε τιμές κάτω από αυτές αγοράς είναι αθέμιτος ανταγωνισμός ενώ άφησε αιχμές λέγοντας πως τα φθηνότερα κρέατα μπορεί να είναι κρέατα τα οποία δεν έχουνε υπαχθεί σε φορολόγηση, κρέατα που παρέμειναν στην κατάψυξη από έναν έως και δύο μήνες αλλά και κρέατα που μπορεί να μην είναι ελληνικά.

Ο κ. Κεσίδης προειδοποίησε ακόμα τους καταναλωτές αναφορικά με παραπλανητικές διαφημίσεις που προωθούν αρνιά και κατσίκια σε τιμές δύο έως και τριών ευρώ κάτω από αυτές της αγοράς χωρίς ωστόσο να δηλώνουν την προέλευση του κρέατος. Ακόμα συμβούλευσε τους καταναλωτές ναι επιλέγουν ελληνικά κρέατα αλλά και να προσέχουν να μην προμηθεύονται κρέατα που σφάζονται
εκτός επίσημων σφαγείων γιατί αυτά δεν έχουν κρεοσκοπηθεί και άρα δεν είναι σίγουρο πως είναι ασφαλή για την υγεία.

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσος έκανε έκκληση ακόμα μια φορά προς το κράτος να προσλάβει προσωπικό ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στην αγορά πριν τις γιορτές του Πάσχα ποροκειμένου να αποφευχθούν «ελληνοποιήσει» ενώ υπογράμμισε πως μετα ισχύοντα κοστολογία οι παραγωγοί «δεν βγαίνουν». 

Τόσο οι κρεοπώλες όσο και παραγωγοί υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος που έχει περάσει το 2014 για ποιοτική ταξινόμηση των κρεάτων που θα βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία του ζώου, η ράτσα του και το πάχος του. 

 Ο κλάδος έχει πληγεί

Οι κρεοπώλες αναφέρουν ότι ο κλάδος του έχει πληγεί μετά την κρίση καθώς οι παραγγελίες είναι όλο και λιγότερες. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κεσίδης, ο αριθμός των κρεοπωλών έχει μειωθεί κατά 20% την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το 2014 στον Νομό της Θεσσαλονίκης υπήρχαν 1.056 κρεοπωλεία από τα οποία φέτος έχουν μείνει τα 916.