Skip to main content

Στα Τίρανα απόψε η αυλαία του Europa Conference League

Ρόμα και Φέγενορντ διασταυρώνουν απόψε τα ξίφη τους στον πρώτο τελικό της νεοσύστατης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Ευρώπης.

Στα Τίρανα χτυπά απόψε η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, όπου στο «Αρένα Κομπετάρε» οι Ρόμα και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο τρόπαιο του Conference League.

Η νεοσύστατη διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, κάτι που αποδεικνύεται και από τις ομάδες που έφτασαν στον τελικό και οι οποίες είναι σαφώς πιο δυνατά ονόματα από τις αντίστοιχες που πριν από μία εβδομάδα διεκδίκησαν το Europa League. Ισως η αποδοχή και η επιτυχία της διοργάνωσης να αιφνιδίασε ακόμα και την UEFA, καθώς, όπως φαίνεται, το κατά τα άλλα πολύ όμορφο γήπεδο της αλβανικής πρωτεύουσας αποδεικνύεται μικρό (μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 22.500 θεατές) για την κόντρα δύο ομάδων που μέσω του Conference επιδιώκουν να μπουν ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρόμα επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό μετά το 1991, όταν και ηττήθηκε από την Ιντερ σε αυτόν του UEFA, ενώ έχει πανηγυρίσει μόλις μία φορά, το μακρινό 1961, όταν και είχε κατακτήσει το Κύπελλο Εκθέσεων. Παράλληλα, οι Ρωμαίοι μετρούν και έναν χαμένο τελικό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, από τη Λίβερπουλ το 1984, και μάλιστα μέσα στο «Ολίμπικο».

Από την άλλη, η Φέγενορντ έχει αγωνιστεί επίσης σε τρεις τελικούς και τους έχει κερδίσει όλους. Στη συλλογή της έχει ένα Πρωταθλητριών (1970) και δύο Κύπελλα UEFA (1974, 2002). Οσον αφορά τη φετινή πορεία τους, οι Ιταλοί πήραν την 1η θέση στον 3ο όμιλο, ενώ στα νοκ άουτ απέκλεισαν τη Φίτεσε, την Μπόντο Γκλιμτ και τη Λέστερ. Οι Ολλανδοί τερμάτισαν στην κορυφή του 5ου ομίλου και στα νοκ άουτ ματς απέκλεισαν την Παρτιζάν, τη Σλάβια Πράγας και τη Μαρσέιγ.

Βέβαια, το πρόσωπο που ξεχωρίζει στην αποψινή αναμέτρηση δεν είναι άλλο από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός διεκδικεί απόψε ένα ξεχωριστό ρεκόρ, από αυτά που τον καθιστούν όντως «Special One», καθώς αν καταφέρει να οδηγήσει τη Ρόμα στην κατάκτηση του τροπαίου θα είναι ο μοναδικός προπονητής που θα έχει στη συλλογή του όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Συγκεκριμένα, έχει σηκώσει δύο Champions League (2003-2004 Πόρτο, 2009-2010 Ιντερ), ένα Κύπελλο UEFA (2002-2003 Πόρτο) και ένα Europa League (2016-2017 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Παράλληλα, είναι ο πρώτος τεχνικός που οδήγησε τέσσερις ομάδες σε ευρωπαϊκό τελικό, την Πόρτο, την Ιντερ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρόμα.