Skip to main content

Σταδιακή άρση του λοκντάουν στη Γαλλία

Η πρώτη φάση ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες δυο θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Μακρόν, ορισμένοι νιώθουν σήμερα ανακούφιση, όπως οι καταστηματάρχες με τα λεγόμενα είδη «μη πρώτης ανάγκης»,διότι ανοίγουν το Σάββατο.

Άλλοι όμως έχουν μείνει άναυδοι, δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται και τι τους περιμένει, όπως τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια που παραμένουν κλειστά. Η δε πραγματική ψυχρολουσία είναι για τους ιδιοκτήτες των θερέτρων για σκι και χειμερινά σπορ, που παραμένουν επίσης κλειστά παρότι αυτή την περίοδο είναι παραδοσιακός προορισμός για τους Γάλλους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χώρισε τη χαλάρωση των μέτρων σε τρία στάδια: το πρώτο ξεκινάει το ερχόμενο Σάββατο 27 του μήνα, με άνοιγμα των καταστημάτων, επανεκκίνηση των λειτουργιών στις εκκλησίες με 30 άτομα μάξιμουμ και δυνατότητα βόλτας και άσκησης 20 χλμ. γύρω από το σπίτι.

Χαλάρωση υπό προϋποθέσεις

Πιο περίπλοκα είναι τα στάδια 2 και 3, γιατί κυριαρχεί ένα μεγάλο «εάν»: εάν υποχωρήσει ο ιός και φθάσουν τα ημερήσια κρούσματα τα 5.000 ή κάτω από αυτά.
Τότε η δεύτερη φάση ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου δίνοντας τέλος στον εγκλεισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, με απαγόρευση όμως της κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 9 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Θα υπάρξει εξαίρεση για τις 24 και 31 Δεκεμβρίου.

Εάν όλα πάνε καλά, το τρίτο στάδιο θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ανοίξουν οι αίθουσες άθλησης και επιτέλους τα εστιατόρια, που για να αντισταθμίσει τη ζημιά τους, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα καλύψει το 20% του χαμένου τζίρου, επαναλαμβάνοντας χθες την περίφημη φράση του «Quoi qu’il en coûte» (όσο και εάν κοστίσει) γιατί προέχει η υγεία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle