Skip to main content

Σταϊκούρας: 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις ωφελούνται από την επιδότηση δαπανών

O υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών.

Την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η δημοσιονομική ευελιξία στην Ε.Ε. θα ισχύσει και το 2022, καθώς και ότι τα μέτρα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα αποσυρθούν μέχρι να υπάρξουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά 300.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά σε εκείνον που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού (σ.σ. 4,8%), με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Δεν μπορώ να μιλήσω για ποσοστά, γιατί από τη μια μεριά έχουμε την ύφεση του 2020 που ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, αλλά από την άλλη έχουμε την παράταση του lockdown και τον άγνωστο Χ την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και του τουρισμού το καλοκαίρι», ανέφερε.

«Η ύφεση του 8,2% για το 2020 δεν είναι για θριαμβολογία, αλλά αποτυπώνει μια πάρα πολύ καλή εικόνα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί εντός και εκτός Ελλάδος (…). Το πρώτο δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο είχαμε πολύ καλύτερη επίδοση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μοναδικό τρίμηνο στο οποίο είχαμε την χειρότερη επίδοση ήταν το τρίτο τρίμηνο, γιατί δεν είχαμε τουρίστες και από τα 18 δισ. ευρώ εσόδων του 2019 πέσαμε στα 4 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τα “υποστυλώματα” για να περάσει γρήγορα σε ανάκαμψη το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι απώτερος στόχος των πολιτικών που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, έτσι ώστε η οικονομική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη στο μέλλον.

Ένα στοιχείο που δείχνει την επιτυχία των μέτρων στήριξης , είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι η αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. ευρώ, με τα 10 δισ. ευρώ να είναι από νοικοκυριά. Επίσης, η καλή πορεία της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης που δείχνει ότι τα μέτρα στήριξαν τα ελληνικά νοικοκυριά και το διαθέσιμο εισόδημα, όσο αυτό είναι εφικτό.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει η βούληση στην Ευρώπη για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 και αυτό θα φανεί σε κείμενα των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τα οποία θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

«Τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν μέχρι να υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίοι θα οδηγήσουν σταδιακά σε δημοσιονομική προσαρμογή και όχι σε μέτρα λιτότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Υπενθυμίζω ότι υπάρχει μια συζήτηση που εκκρεμεί για το Σύμφωνο Σταθερότητας όπου εμπλέκεται και το θέμα της Ελλάδος και εκεί έχουμε συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες είχα την ευκαιρία ακροθιγώς να θίξω και στο Ελληνικό κοινοβούλιο».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης, ο οποίος είπε ότι το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων είναι ορθό και αναγκαίο, αλλά το γεγονός ότι θα γίνεται μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας.

Ο κ. Αμπελιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο αυτό, ενώ είπε ότι τα κριτήρια που μπαίνουν για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή ίσως να αφήσουν εκτός κάποιες επιχειρήσεις.