Skip to main content

Σταϊκούρας: Τα μέτρα θα επαναληφθούν ή θα ενισχυθούν μετά τον Απρίλιο

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πρέπει να επαναληφθούν ή ενισχυθούν μετά τον Απρίλιο.

Η ένταξη στο QE ήταν κάτι που επεδίωκε η χώρα από το 2015 και το πετύχαμε τώρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού, που ισχύουν έως τέλη Απριλίου, σημείωσε πως αυτά θα επαναληφθούν ή ενδεχομένως και να ενισχυθούν.

«Τα μέτρα που πήραμε (2 δισ. +1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο) είναι η δεύτερη δέσμη μέτρων, που ισχύει έως τέλη Απριλίου. Μετά θα πρέπει να επαναληφθούν ή να ενισχυθούν», είπε χαρακτηριστικά. «Eίμαστε σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες. Η αναστολή πληρωμής χρεολυσίων για τους ενήμερους επιχειρηματίες είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και για τα φυσικά πρόσωπα. Αλλά στοχευμένα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε μία κουλτούρα μη πληρωμών», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική για μικρό πακέτο μέτρων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι «αν προσθέσουμε αυτά που έχουμε δώσει στην δημόσια Υγεία και τις προβλέψεις για τη συμβολή του κράτους στους εργαζόμενους γονείς, που επέλεξαν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, τότε το συνολικό ποσό των μέτρων υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των μέτρων στήριξης. 

Αναφερόμενος σε ποιους αφορούν τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «υπάρχει ο μηχανισμός ώστε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να ισχύσουν και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους», διευκρίνισε.

«Ο κλάδος τουρισμού και μεταφορών πλήττεται σημαντικά. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες για τον κλάδο, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν χθες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει γίνει σαφής πρόβλεψη να περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις, που είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε θα υποστούν μεγάλη ζημιά από την κρίση. «Έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό στο ΓΛΚ, με τον οποίο παρακολουθούμε τη μείωση του τζίρου. Θα ενταχθούν πολλοί κωδικοί. Είναι μία δυναμική διαδικασία».

Για το τι θα γίνει με τους εργαζομένους των επιχειρήσεων, που έκλεισαν πριν από τις 15 Μαρτίου είπε: «Θα εντάξουμε τον μέγιστο αριθμό των εργαζομένων με βάσει τα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε επιχείρηση», ενώ ανέφερε το παράδειγμα εκπαιδευτηρίων που έκλεισαν μεν, αλλά οι γονείς έχουν πληρώσει τα δίδακτρα.

Σε ερώτηση για το εάν μελετάται να υπάρχει δυνατότητα αναστολής στην καταβολή του Δώρου του Πάσχα, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Αξιολογείται»

Τέλος αναφερόμενος στο νέο QE που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει και ελληνικό χρέος, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κάτι που επεδίωκε η χώρα να γίνει από το 2015. Το πετύχαμε τώρα. Είναι η δεύτερη απόφαση, ύστερα από εκείνη στο Eurogroup, βάσει της οποίας η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα σε ό,τι γίνεται στην Ευρώπη».

«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να υπάρχει, αλλά χρειάζεται και μία οικονομία ισχυρή» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας. «Δεν μπορώ να δεχθώ κριτική από όλους αυτούς που δεν μπόρεσαν να βάλουν τη χώρα στο QE, που νομοθέτησαν υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα. Προφανώς θα κάνουμε και λάθη. Αλλά κάθε μέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» συμπλήρωσε.