Skip to main content

Σταϊκούρας: Επέκταση «Ηρακλή» και πρόγραμμα «Γέφυρα» για μικρομεσαίους

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος Ηρακλής έως το 2022 και ετοιμάζει πρόγραμμα Γέφυρα διάρκειας 8 μηνών

Αισιοδοξία για πιθανή επέκταση των οικονομικών μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταφέροντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το κλίμα από το πρόσφατο Εurogroup.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» έως τον Οκτώβριο του 2022 και ετοιμάζει πρόγραμμα «Γέφυρα» διάρκειας 8 μηνών για την επιδότηση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόβλημα το «κόκκινων δανείων» και τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους ανέφερε πως «η ελλημική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν. Αυτό είπαμε και στο πρόσφατο Εurogroup. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νομίζω ότι θα έχει αίσια έκβαση».

Πέραν αυτού, ο υπουργός ανέφερε ότι «καταθέσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα την πρότασή μας για επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» – όπως έγινε στην Ιταλία 4 φορές. Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται θετικά προς αυτή την πρωτοβουλία. Προτείνουμε επέκταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης κόκκινων δανείων φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης σημαντικού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενδεχόμενη πρόβλεψη για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας είπε ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου ενώ πρόσθεσε ότι δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα «Γέφυρα» για κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.

«Δρομολογούμε νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα παρέχει επιδότηση μέρους δόσεων δανείων επιχειρήσεων για 8 μήνες. Επιλέξιμες θα είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Θα παρέχουμε επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών με επιδότηση 50% της δόσης. Σε μη εξυπηρετούμενα η επιδότηση θα ανέλθει στο 80% για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί».

Πέραν αυτών ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από την έκρηξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, την εκροή καταθέσεων και την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών, της περιόδου 2015 – 19, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. «Το ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 75 δις ευρώ στις 6.2019 και μέσα σε 1,5 έτος μειώθηκαν κατά 16 δις ευρώ και διαμορφώνονται στα 59 δισ. ευρώ.

Πηγή: protothema.gr