Skip to main content

Σταϊκούρας: Έρχονται νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης

Θα αναλάβουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες για μέτρα στήριξης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην επόμενη μέρα και τα βήματα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι θα παρθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες.

«Θα αναλάβουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες για μέτρα στήριξης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, οι πρωτοβουλίες θα είναι στοχευμένες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, δήλωσε πως στη ΔΕΘ «οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων, κάνοντας λόγο για "ένα συνδυαστικό πακέτο».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι τη Δευτέρα ανοίγει το σχέδιο «γέφυρα».

«Νομοθετείται αύριο και  αφορά σε όλους τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία με επιδότηση έως το 90% για το πρώτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων που αφορά η απόφαση του ΣτΕ.

«Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις» και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι Έλληνες συνταξιούχοι.

Για το ενδεχόμενο πληρωμής των αναδρομικών σε δόσεις ή εφάπαξ με κούρεμα στα ποσά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι κάτι που ακόμα συζητείται και θα γίνουν ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία που έχουν πληγεί από την πανδημία θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.

Επίσης το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου εκτιμάται ότι η ΑΑΔΕ θα ενσωματώσει τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις καθώς η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ψηφιστεί αύριο.

Από τον Αύγουστο εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών ότι θα αρχίσει η εισροή ευρωπαϊκών πόρων είτε αυτοί αποτελούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ είτε του προγράμματος για την ενίσχυση της απασχόλησης SURE.