Skip to main content

Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Σε δύο εβδομάδες έτοιμο το σχέδιο Ηρακλής

Η εξασφάλιση υγιούς, μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είναι σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ ο κεντρικός πυλώνας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ρεαλιστικά αισιόδοξη για την οικονομία και την ανάκαμψή της ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit, ενώ γνωστοποίησε πως το πλαίσιο για το σχέδιο «Ηρακλής», για τα κόκκινα δάνεια, θα έχει οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η εξασφάλιση υγιούς, μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είναι σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ ο κεντρικός πυλώνας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θέτουμε ως κεντρικό στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος», είπε και πρόσθεσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση της εξωστρέφειας και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της.

«Στοχεύουμε σε ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και εκτίμησε ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ως προς τον ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτόν που υπήρξε κατά το πρώτο, όταν και διαμορφώθηκε στο 1,5%. «Ενώ η επίδοση του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019», συμπλήρωσε.

Δεν παρέλειψε δε να αφήσει αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2019 «που άφησε παρακαταθήκη», όπως είπε «η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε αρχικά την επίτευξη 12 προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης (μείωση ΕΝΦΙΑ, ενεργοποίηση εμβληματικών έργων, αναδιάρθρωση ΔΕΗ κτλ), αναφέρθηκε στους εννέα προσεχείς στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οι οποίο είναι:

1.Αύξηση της παραγωγικότητας, εξωστρέφεια και 2,8% ρυθμός ανάπτυξης για το 2020

2.Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

3.Ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

4.Σταθερό φορολογικό πλαίσιο

5. Ενίσχυση ρευστότητας πραγματικής οικονομίας

6.Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

7.Διαρθρωτικές αλλαγές

8.Πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (επιχειρήσεις νοικοκυριά)

9.Αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ.

«Η χώρα επιστρέφει βήμα βήμα στην κανονικότητα αλλά δεν πανηγυρίζουμε, προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμενοποιώντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ενδογενείς και εξωγενείς λόγοι έφεραν σε δύσκολη θέση τις τράπεζες, με τις ρίζες του προβλήματος να είναι πολύ πίσω.

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης για πιστωτική επέκταση, ενώ τόνισε πως υπάρχει επαναφορά της αξιοπιστίας αφού επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Όπως είπε βέβαια, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών «δεν έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού», κάνοντας λόγο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 14δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση του μη μισθολογικού κόστους του κράτους το δεύτερο εξάμηνο του 2020.