Skip to main content

Στασινός: Ποια τα εμπόδια για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια παρουσίασε ο Γιώργος Στασινός, δίνοντας πρακτικές λύσεις.

Πρακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τα προβλήματα που εμποδίζουν την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Ο Γιώργος Στασινός ανέφερε τη σημασία της επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από τον κτηριακό τομέα αλλά σημείωσε πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ανέφικτο να επιτευχθούν.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι οι μηχανικοί και το Επιμελητήριο είναι δίπλα στην κυβέρνηση και την Πολιτεία προκειμένου να μπορέσει να ανακαινιστεί το κτηριακό απόθεμα της χώρας, να ανεγερθούν κτήρια σχεδόν μηδενικές ενεργειακής κατανάλωσης και να κινητοποιηθούν οι πόροι.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα είναι βασική και ταυτόχρονα τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη χώρα. Διότι η ψύξη και η θέρμανση αλλά και όλη κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια συμβάλει καθοριστικά στις εκπομπές αερίων των θερμοκηπίου. Και αυτό, αν δεν αλλάξουμε, θα χειροτερεύει όσο μεγαλώνουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τις σωστές επιλογές», τόνισε ο κ. Στασινός.

Όπως είπε η «πολιτεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους. Αλλά οι στόχοι αυτοί, με τη σημερινή κατάσταση, τις επιλογές που έχουν γίνει, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την κατάσταση που επικρατεί, είναι πρακτικά ανέφικτοι. Δεν θα γίνει τίποτε παραπάνω, αν δεν αλλάξουμε συγκεκριμένα πράγματα. Δεν κάνω κριτική, παρατηρώ την πραγματικότητα. Και το ΤΕΕ έχει ως στόχο να συμβάλει και να βοηθά την Πολιτεία».

Στη συνέχεια παρουσίασε προβλήματα και πρακτικές λύσεις:

  • Μέτρηση της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, μέτρο για το οποίο τόνισε πως εφαρμόζεται λανθασμένα μέχρι σήμερα, καθώς ακολουθείται η πρακτική της έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής επάρκειας με μοναδικό κριτήριο το κόστος έκδοσης.
  • Νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων
  • Κτήρια μικρής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα παράταση στην υλοποίηση προηγούμενης κοινοτικής οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια αλλιώς η κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα γενιά αυθαιρέτω
  • Επενδύσεις δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, για παράδειγμα μέσω της έκπτωσης φόρου 40% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.


«Ας μην κρυβόμαστε. Χωρίς να θελήσει ο καθένας από εμάς να επενδύσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, να βγάλει από το πορτοφόλι του χρήματα για έργα στο σπίτι, το γραφείο ή την επιχείρησή του, ούτε τους στόχους του 2030 θα πιάσουμε ούτε, πολύ περισσότερο, τους πολύ πιο φιλόδοξους στόχους του 2050», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

«Δεν αρκούν τα προγράμματα εξοικονομώ. Δεν φθάνουν οι επιδοτήσεις. Έχουμε κάνει δύο κύκλους εξοικονομώ κατ’ οίκον. Ένα πετυχημένο πρόγραμμα που το τρέχουμε από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Όταν τελειώσει, θα έχουν αναβαθμιστεί περίπου 140 χιλιάδες ακίνητα – ιδιοκτησίες, σε 7-8 χρόνια, δηλαδή λιγότερο από 20.000 ακίνητα ανά έτος. Ο στόχος απέχει παρασάγγας από τα 60.000 ακίνητα που έχει τεθεί από το ΕΣΕΚ και τις κοινοτικές οδηγίες. Πως θα φθάσουμε με αυτούς τους ρυθμούς τα 600 χιλιάδες ανακαινισμένα κτίρια το 2030; Πόσα δημόσια κτήρια θα ανακαινισθούν με το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ των 500 εκατομμυρίων και πόση ενέργεια θα εξοικονομήσουμε με αυτά τα χρήματα;», πρόσθεσε.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα χρήματα δεν φθάνουν, δεν αρκούν οι επιδοτήσεις. Χρειάζονται κίνητρα. Και θεσμικά και φορολογικά. Και για ιδιώτες και για επιχειρήσεις. Αλλιώς δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Και πρέπει όλοι να δουλεύουν εγκαίρως. Και συνεκτικά, με σχεδιασμό. Όχι αποσπασματικά. Πρέπει να δούμε το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια ολοκληρωμένα», κατέληξε.