Skip to main content

Σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης (πίνακας)

Ουσιαστικά σταθερό το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης με μεταβολή -5% σε μία εβδομάδα - Αυξητικές τάσεις σε Χανιά και Ξάνθη.

Σταθερό παραμένει το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων την τελευταία εβδομάδα για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Το ποσοστό του ρυθμού έκκρισης του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη κυμαίνεται στο -5%, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται στα Χανιά (+50%) και στην Ξάνθη (+196%). Οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%) καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον Άγιο Νικόλαο (-37%). Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, παραμένει ουσιαστικά σταθερό και στην Πάτρα (+7%), και στον Βόλο (-7%).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα αφορούν την εβδομάδα 5-11 Απριλίου 2021, όπου παρατηρήθηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 29 Μαρτίου –4 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.