Skip to main content

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν οι αγορές ομολόγων

Η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αύξησης των επιτοκίων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Fed, επισπεύδοντας κατά ένα χρόνο.

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αγορές ομολόγων. Περιορισμένες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μεσοπρόθεσμων ομολόγων καθώς αυτά είναι πιο ευαίσθητα στις εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αύξησης των επιτοκίων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Fed, επισπεύδοντας κατά ένα χρόνο (το 2023 αντί του 2024) την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, επηρέασε αρνητικά τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας. Ωστόσο η ΕΚΤ δια της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει στην ανάγκη να διατηρηθεί επί μακρόν η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου επανήλθε σε θετικό έδαφος και κυμαίνονταν στο 0,045%, η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,83% από 0.73% ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 0,88%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 169 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,83% έναντι -0,16% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,99% από 0,97% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,1896 δολ. από 1,1916 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1894 δολ.