Skip to main content

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον κλάδο ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας

Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία συνέχισε τη θετική πορεία του 2017, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1%

Σταθεροποιητικές τάσεις έναντι του θετικού 2017 παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο φέτος ο κλάδος της ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στην ΕΕ, όπως γνωστοποιεί με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο φέτος και σε επίπεδο ΕΕ, η κλωστοϋφαντουργία συνέχισε την θετική πορεία του 2017, παρουσιάζοντας ωστόσο επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της, ενώ η ένδυση εμφάνισε οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών, κυρίως λόγω εξαγωγών, με την κατανάλωση ωστόσο να υποχωρεί ελαφρά.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία συνέχισε τη θετική πορεία του 2017, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1%, ενώ στον αντίποδα, στην ένδυση η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6%,

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, αυτός σημείωσε άνοδο κατά 2,7% στην κλωστοϋφαντουργία και στην ένδυση βελτιώθηκε ελαφρά, σε ποσοστό 0,2%. Κατά τον ΣΕΠΕΕ, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν ελαφρά κατά -0,2% στο πρώτο εξάμηνο φέτος, έναντι αύξησής του 3,8% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. "Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη" υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ και διευκρινίζει ότι "το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν καλύτερο από το πρώτο".

Θετική καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο φέτος η πορεία των εξαγωγών, τρέχοντας με θετικό ρυθμό, 4,5% στην ένδυση και 2% στην κλωστοϋφαντουργία. Σε απόλυτα νούμερα, η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 12,6 δισ. ευρώ στην ένδυση και σε 11,8 δισ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία

Οι πέντε πρώτες χώρες- πελάτες της ΕΈ στο πρώτο εξάμηνο φέτος, ήταν κατά σειρά οι: Ελβετία με αξία εξαγωγών 3,3 δισ. ευρώ (+8,1%), ΗΠΑ με 2,8 δισ. ευρώ (-0,5%), Κίνα με 1,9 δισ. ευρώ (+13%), Ρωσία με 1,6 δισ. ευρώ (+2,7%) και η Τουρκία με 1,3 δισ. ευρώ (+4,3%).

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ σημειώνει ότι η μείωση των λιανικών πωλήσεων επηρέασε αρνητικά και τις εισαγωγές. Στην ένδυση οι εισαγωγές ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο φέτος σε 38,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υποχώρηση κατά 2%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία διαμορφώθηκαν σε 15,4 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,8%.

Όσον αφορά τους κύριους προμηθευτές της ΕΕ, αυτοί είναι κατά σειρά οι: Κίνα με 15,8 δισ. ευρώ (-6,4%), Μπαγκλαντές με 8,2 δισ. ευρώ (+1,8%), Τουρκία με 7,3 δισ. ευρώ (-0,5%), Ινδία με 4,2 δισ. ευρώ(-2,5%) και το Πακιστάν με 2,6 δισ. ευρώ (-2,3%).