Skip to main content

Σταθερός σε διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Βερολίνου να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Tη στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Διαβεβαίωσε δε για την πρόθεση του Βερολίνου να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν καλές ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε το ίδιο να κάνουν και οι άλλες χώρες», ανέφερε ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι σημαντική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αναστασιάδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης δύο κρατών

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε από την πλευρά του ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενέργεια, ενώ, με το βλέμμα τόσο στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας όσο και στην κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία – μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας -, ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο αξιώνει η Τουρκία» για λύση δύο κρατών και κάλεσε την Άγκυρα να αλλάξει στάση, καθώς η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Με την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αυτοαποκλεισμός της», πρόσθεσε.