Skip to main content

Σταθμός Βενιζέλου: Έτοιμη η προσφυγή της Κίνησης Πολιτών στο ΣτΕ

Στόχος η ματαίωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης - Ετοιμάζεται μπαράζ προσφυγών

Με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να απαντήσει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκειμένου να ματαιώσει την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Voria.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης Φωκίων Δεληγιάννης η προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν θα είναι μόνον μία, δεν θα στρέφεται μόνον κατά της απόφασης της 4ης Μαρτίου η οποία εκδόθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Κάθε απόφαση η οποία θα εκδίδεται στο εξής και θα αφορά τον σταθμό Βενιζέλου, εμείς θα την προσβάλουμε. Ό,τι μπορούμε να προσβάλουμε θα το κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Δεληγιάννης.

Προς το παρόν, η Κίνηση η οποία δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2019, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, περί αλλαγής του τρόπου κατασκευής του σταθμού, έχει ήδη ετοιμάσει την προσφυγή της προς το ΣτΕ, με την οποία θα προσβάλει την απόφαση της κ. Μενδώνη που ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Πρόκειται για την απόφαση της 4ης Μαρτίου 2020 με την οποία η υπουργός υιοθέτησε ουσιαστικά τη νέα γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

«Το δικόγραφο είναι σχεδόν έτοιμο. Θα το καταθέσουμε το προσεχές διάστημα αναλόγως των νέων προθεσμιών που θα ανακοινωθούν», αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης. Η προθεσμία κατάθεσης της προσφυγής έληγε κανονικά στις 4 Μαΐου, ωστόσο, λόγω κορωνοϊού θα οριστεί πλέον νέα προθεσμία. Οι ενδεχόμενες επόμενες προσφυγές θα αφορούν πιθανότατα τις μελέτες για τον τρόπο απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, μόλις εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εκπόνησή τους. «Θα εξετάζουμε κάθε υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται για το σταθμό Βενιζέλου και θα κρίνουμε εάν θα πρέπει να την προσβάλουμε ή όχι», εξηγεί ο κ. Δεληγιάννης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της Voria.gr η προσφυγή της Κίνησης Πολιτών σε βάρος της απόφασης της 4ης Μαρτίου, της κ. Μενδώνη, δεν θα είναι η μοναδική. Θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία, ενδεχομένως από το Σύλλογο Αρχαιολόγων ή κάποιον άλλο φορέα. Σε αυτή την περίπτωση η εκδίκαση όλων των προσφυγών θα γίνει την ίδια μέρα. «Εμείς παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εργασίες απομάκρυνσης της άμμου με την οποία είχαν σκεπαστεί οι αρχαιότητες προκειμένου να προστατευτούν. Παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα που γίνεται στον σταθμό και αν χρειαστεί να παρέμβουμε, με ένδικα ή άλλα μέσα, θα το κάνουμε», δηλώνει ο κ. Δεληγιάννης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η προκαταρκτική μελέτη ΟΜ1 η οποία παραδόθηκε χθες από τον ανάδοχο (Άκτωρα) στην Αττικό Μετρό και η οποία, όπως έγραψε χθες η Voria.gr, πρόκειται να παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα όταν αναμένεται να επισκεφθεί τα εργοτάξια του μετρό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.