Skip to main content

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το πλαφόν ύψους για τις στρατιωτικές σχολές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση οποία προβλέπει πλαφόν ύψους για τις στρατιωτικές σχολές.

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση του 2007 η οποία προβλέπει πλαφόν ύψους 1.65 μ. για γυναίκες και 1.70 μ. για άνδρες για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό κατάταξης των στρατιωτικών σχολών.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η διάταξη προκαλεί διάκριση σε βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων, υπό την έννοια του αποκλεισμού τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες εν δυνάμει υποψηφίους.

Όπως αναφέρουν, «η διάκριση αυτή αντιβαίνει τόσο στο ενωσιακό δίκαιο, όσο και στις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των φύλων, αξιοκρατίας και αναλογικότητας, δεδομένου ότι δεν αιτιολογείται αντικειμενικώς ως προς την προσφορότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου ελαχίστου ορίου, η δε άσκηση της ευρείας, κατ’ αρχήν, ευχέρειας του κανονιστικού νομοθέτη προς θέσπιση των αναγκαίων προσόντων των υποψηφίων λιμενοφυλάκων υπερέβη εν προκειμένω, ενόψει των αλλεπαλλήλων και άνευ αποχρώντος λόγου αυξομειώσεων των προβλεπομένων ελαχίστων ορίων αναστήματος, το αναγκαίο μέτρο και τα τιθέμενα με τις ως άνω υπερνομοθετικές διατάξεις και αρχές όρια».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει υποψήφια η οποία είχε αποκλειστεί από διαγωνισμό δόκιμων λιμενοφυλάκων, επειδή δεν διαθέτει το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος 1,65 μ., αλλά είναι 1,63 μ..

Πηγή: naftemporiki.gr