Skip to main content

Στεγαστικά δάνεια σε νέους 25-39 ετών με δόση από 275 ευρώ για σπίτι αξίας ως 150.000 ευρώ

«Βασικός μας στόχος ήταν η πολιτεία να γίνει πιο δίκαιη», δήλωσε κατά την έναρξη εξειδίκευσης των μέτρων για τα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Σκέρτσος.

Την αναλυτική παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ κάνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μαζί τους είναι ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτης ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Βασικός μας στόχος ήταν η πολιτεία να γίνει πιο δίκαιη», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 37% των εισοδημάτων πηγαίνει για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, η ιδιοκατοίκηση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία (74%) ενώ υπάρχουν και 770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων κατοικιών - εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- καθώς πρόκειται για παλαιές κατασκευές στις οποίες δεν μπορεί να ζήσει ένας νέος με την οικογένειά του. «Αν αυξηθεί ο αριθμός των κατοικιών θα πέσει προς τα κάτω η τιμή των ακινήτων» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών ενώ η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης είναι στα 31 έτη στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι τα 26 έτη.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στο δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί βόμβα για την ελληνική κοινωνία καθώς η χώρα μας γερνάει πιο γρήγορα από την ήδη γερασμένη Ευρώπη.

Οι στόχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι έξι:

η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
η αύξηση της ιδιοκατοίκησης νέων
η στήριξη σε νέα ζευγάρια
ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
η άμβλυνωση στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων
η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6+1 άξονες πολιτικής

-τα χαμηλότοκα δάνεια για νέους 25 έως 39 ετών
-η μαζική ανακαίνιση των κενών ιδιωτικών κατοικιών
-η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής που θα φέρουμε και στην Ελλάδα
-η επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
-η επιδότηση ανακαίνισης κενώ κατοικιών με διάθεση προς μακροχρόνια μισθωση
-η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών
-η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Ειδικά για τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε:

-δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007
-ωφελούμενοι θα είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών
-Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης
-Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα
-Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά
-Πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων
-Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023

Εξηγώντας γιατί μπήκε το όριο των 120τ.μ. είπε ότι αυτό αποφασίστηκε γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα και το όριο του 2007 για να αλλάξει το στοκ των κατοικιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τα μέτρα αυτά το επιτόκιο αντί να είναι 4% όπως θα είναι 1%. Μιλάμε για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά είπε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι αν κάποιος έχει πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για σπίτι η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι.

Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνούς ή πολύτεκνούς αλλά και για όσους αποκτήσουν τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Για το πρόγραμμα «Κάλυψη» εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος Εστία για 3 χρόνια για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο τρίτος άξονας αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών και αφορά τη μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000 νέοι και ζευγάρι 25-39 ετών που θα μείνουν σε ανακαινισμένα σπίτια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες που αφορά ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων - 70 στον δήμο Αθηναίων και 30 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200 νέοι και νέα ζευγάρια με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για την κοινωνική αντιπαροχή ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε δύο προγράμματα τα οποία προβλέπουν αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2,500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 νέους με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο καθώς η ΔΥΠΑ δίνει την περιουσία και ο ιδιώτης επισκευάζει τα κτήρια. Το 50% των σπιτιών ή διαμερισμάτων πάει στον ιδιώτη και το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας που αφορά περίπου 40 ακίνητα που ανήκουν στην παλαία πρόνοια με ωφελούμενους 80 νέους και προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ προσθέτοντας ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα. Συνολικά, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας θα ωφεληθούν 30.000 πολίτες.

Θέλουμε να πάμε σε μια στεγαστική πολιτική που είναι σύγχρονη και χρησιμοποιεί βέλτιστες ευρωπαϊκές πολιτικές είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσία του οργανισμού η οποία περιλαμβάνει 2.543 ακίνητα εκ των οποίων 580 κατάλληλα προς αξιοποίηση. Η καταγραφή έδειξε επίσης 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων με το 1/3 αυτών να είναι στην Αττική. Προέκυψαν επίσης 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων και 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων και 10 οικόπεδα μεικτής χρήσης.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ ανακοίνωσε και ενίσχυση του επιδόματος στέγασης των μαθητών των 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας στα 240 από 120 ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ ετησίως από 1.000 ευρώ ενώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν. Συνολικά αφορά 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ. Όπως είπε, μάλιστα, φέτος θα δοθεί αναδρομικά το επίδομα για την περσινή χρονιά.

Ειδικά για τα πανεπιτήμια Αιγαιου , δυτικής Μακεδονίας, και Δημοκρίτειο η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ όσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα.

Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες ανακοίνωσε για κατασκευή άνω των 8.150 κλινών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας σε Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, δυτική Αττική και Κρήτη. Με την κατασκευή αυτή διευκολύνεται η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση σε φοιτητές από πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας έδωσε λεπτομέρειες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες:

-Επιδότηση έως 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης για επιδότηση από 50% έως 90%. Αυτό αφορά το σύστημα θέρμανσης-ψύξης, τη μόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.
-Επιδότηση έως 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με το ποσοστό επιδότησης έως 30% για όλους για το μπάνιο, τα είδη υγιεινής, ακόμα και την αγορά συσκευών όπως η κουζίνα ή το πλυντήριο.

«Σκοπεύουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022», είπε ο κ. Σκρέκας με τις προυποθέσεις να είναι:

-Για το εξοικονομώ: έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο
-Για το ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Το επόμενο νέο και καινούργιο πρόγραμμα αφορά την επιδότηση για ανακαίνιση κενών σπιτιών που αφορά ιδιοκτήτες με φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ που δεν θα έχει ενταχθεί σε κάποιο άλλο πρόγραμμα εξοικονομώ. Η κατοικία, δε, θα πρέπει να μην ήταν δηλωμένη α΄κατοικία ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα έως 100τ.μ. σε αστικά κέντρα ενώ θα υπάρξει βαθμολογία που θα πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη που επιδοτείται (40%).

Ο τελευταίος άξονας της στεγαστικής πολιτικής, όπως ανακοίνωσε, ο Άκης Σκέρτσος αφορά την αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία σε πρόγραμμα Golden Visa στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα γιατί διαπιστώσαμε ότι οι αγορές αυτές αφορούν το προφίλ ακινήτων που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε νέους με έναρξη ισχύς των νέων ορίων την αρχή του 2023.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 137.000 πολίτες από την στρατηγική κοινωνικής στέγασης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια και το αν θα υπάρχει προνομοιακή για τους δημοσίους υπαλλήλους ο Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και θα γίνεται με τραπεζικά κριτήρια που θα αφορά, όπως είπε, τελικά εργαζόμενο με εισόδημα έως 715 ευρώ

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε, δε, ότι αρκεί ο ένας από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού να είναι κάτω των 39 ετών για να απολαύσει τις προβλέψεις των προγραμμάτων.