Skip to main content

Φιλέλληνας και στενός φίλος του Τζιτζικώστα ο διάδοχος της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ

Ο νέος πρόεδρος του CDU και διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ είναι φιλέλληνας και τον συνδέει στενή σχέση με τον Α. Τζιτζικώστα.

Ο Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet), που εξελέγη διάδοχος της κ. Μέρκελ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU) και πιθανώς θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας είναι από τους στενούς φίλους και σταθερούς συνομιλητές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Είναι χαρακτηριστικό της σχέσης των δύο ανδρών ότι ο κ. Τζιτζικώστας με την εκλογή του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στο Ντίσελντορφ, την έδρα της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου είναι πρωθυπουργός ο κ. Λάσετ, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της κοινής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στο Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργάνωσε ο κ. Τζιτζικώστας είχε ως ομιλητή τον κ. Λάσετ μέσω τηλεδιάσκεψης, με κύρια αντικείμενα την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τους δυο άνδρες συνδέει στενή φιλία και διαρκής συνεργασία, με τις τηλεφωνικές συνομιλίες να είναι πολύ τακτικές από τότε που ανέλαβε ο κ. Τζιτζικώστας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Οι δυο τους μοιράζονται κοινές αντιλήψεις ειδικά στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της ενίσχυσης του ρόλου των περιφερειών και των δήμων.

Επίσης, ο κ. Λάσετ είναι γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και με τον κ. Τζιτζικώστα τους συνδέει επίσης η προσπάθεια για περαιτέρω συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής αποκέντρωσης.

Ο κ. Λάσετ εξελέγη πρόεδρος του CDU στο δεύτερο γύρο του συνεδρίου του CDU και αποτελεί πλέον τον διάδοχο της κ. Μέρκελ στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και τον πιο πιθανό διάδοχό της στην Καγκελαρία.