Skip to main content

Στη δεύτερη θέση το ΑΠΘ στην παραγωγή ερευνητικού έργου στην Ελλάδα

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στον αριθμό δημοσιεύσεων - Πρώτο το ΕΚΠΑ

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στον συνολικό αριθμό δημοσιεύσων αλλά και συγγραφέων καταλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπίστημιο Θεσσαλοίκης, σύμφωνα της βάσης δεδομένων SCOPUS του εκδοτικού οργανισμού Elsevier.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός δημοσιεύσεων στο ΑΠΘ είναι 71.286, ενώ ο συνολικός αριθμός συγγραφέων είναι 15.551 και ο αριθμός δημοσιεύσεων συγγραφέα φθάνει τις 4,58. Ο τομέας με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα είναι η Ιατρική, με το ποσοστό των δημοσιεύσεων να ανέρχεται στις 15,9.

Στην πρώτη θέση ανέρχεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 87.268 ερευνητικά κείμενα και συνολικό αριθμό συγγραφέων 15.732.

Η Scopus είναι από τις πλέον δημοφιλείς και αντιπροσωπευτικές βάσεις δεδομένων για αναζήτηση βιβλιογραφίας. Περιλαμβάνει 25.800 τίτλους επιστημονικών περιοδικών και 249.000 τίτλους βιβλίων από 7.000 εκδότες σε όλο τον κόσμο, 58,5 εκατομμύρια εγγραφές (το 78% με περιλήψεις), και πάνω από 5,3 εκατομμύρια έγγραφα συνεδρίων.  Περιλαμβάνει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ετεροαναφορές (citations) από το 1970 και έπειτα. Θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων αναφορών και περιλήψεων από έγκριτη διεθνή βιβλιογραφία με εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες - ερευνητές να αναζητήσουν και να αναλύσουν ερευνητικές πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν. Η Scopus καλύπτει πολλές διαφορετικές επιστήμες, όπως Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική, Επιστήμες Ζωής και Υγείας, Κοινωνικές Επιστήμες, Ψυχολογία, Οικονομικές Επιστήμες, Βιολογία, Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες.