Skip to main content

«Στη φωτιά με αίμα και μελάνι»: Ο Κώστας Γκιουλέκας φωτίζει άγνωστες πτυχές του 1821

Το τρίτομο αυτό συγγραφικό έργο 1.300 σελίδων παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της γέννησης του ελληνικού κράτους φωτίζει το βιβλίο «Το χρονικό της Επανάστασης του 1821 μέσα από τις Εφημερίδες της Παλιγγενεσίας. 1821 – 1831: Στη φωτιά με αίμα και μελάνι» του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ και δημοσιογράφου, Κώστα Γκιουλέκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μένανδρος».

Το τρίτομο αυτό συγγραφικό έργο 1.300 σελίδων παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, το βιβλίο δεν έρχεται να ξαναγράψει την ιστορία του '21 -αυτή έχει γραφτεί από έγκυρους ιστορικούς, είπε- αλλά να φωτίσει λιγότερο γνωστές πτυχές της επανάστασης. "Kαι κυρίως έρχεται να φέρει στο φως συστηματοποιημένα από το 1821 έως το 1831 ό,τι γράφηκε από τους ίδιους τους επαναστάτες μέσα στη φωτιά του αγώνα, με αίμα κυριολεκτικά και με μελάνι. Είναι αποσπάσματα από τις εφημερίδες της παλιγγενεσίας, είναι δηλαδή η φωνή των ίδιων των επαναστατών, όπως μας παρέδωσαν μέσα από τα κείμενά τους τα πιστεύω τους, τις θέσεις τους, τις αγωνίες για να ελευθερώσουν την πατρίδα μας και να μας δώσουν την εθνική μας ανεξαρτησίας", σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας, τονίζοντας ότι για τη συγκέντρωση του υλικού χρειάστηκαν πάνω από δύο δεκαετίες, ενώ για τη συγγραφή μία συστηματική προσπάθεια επί 1,5 χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε πως δεν αποτέλεσε έκπληξη γι' αυτό η σημαντική αυτή δουλειά που έκανε ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος, όπως είπε, είχε από μικρός πάθος για την ιστορία, ενώ συνδυάζει το ταλέντο των πετυχημένων δημοσιογράφων να ανατρέχει τις πηγές και να τεκμηριώνει την ιστορία. Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο το έργο, το οποίο, όπως τόνισε, μεταφέρει με με ακρίβεια και διεισδυτικό τρόπο την παλιγγενεσία, ενώ περιλαμβάνει και ξεχωριστό τόμο με το γλωσσάρι του αγώνα.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στον ρόλο των ξένων δυνάμεων στην εθνική παλιγγενεσία, σημειώνοντας πως δεν θα υπήρχε ελεύθερη Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή και αμερικανική πίεση ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει χριστιανικό κράτος στην πλευρά αυτήν της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τόνισε πως σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας του αγώνα οφείλεται στους φιλέλληνες που έδωσαν και τη ζωή τους και σε κρίσιμες πολιτικοδιπλωματικές κινήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "χωρίς το Ναβαρίνο δεν θα μπορούσε η επανάσταση να φτάσει σε αυτό το τέλος". Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ έδωσε και απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η ελληνική στρατηγική επιβλήθηκε από τις ξένες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας πως "ο γεωπολιτικός προσανατολισμός ήταν απαίτηση των εξεγερμένων".

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης και στον εν πολλοίς άγνωστο ρόλο που διαδραμάτισαν οι αγωνιστές της Μακεδονίας στην έκβαση της επανάστασης, τονίζοντας πως θέλει να δει αυτήν την παραγνωρισμένη πτυχή της παλιγγενεσίας να διδάσκεται στα βιβλία της Ιστορίας.

Πανόραμα της ελληνικής επανάστασης και μοναδικό χρονικό, καθώς βασίζεται σε πρωτότυπα κείμενα χαρακτήρισε το βιβλίο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ανέφερε πως το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει την ιστορία του τόπου μας, καθώς φωτίζει με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο μοναδικά τεκμήρια που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν. Όπως είπε, πρόκειται για τεκμήρια τα οποία ουσιαστικά έγραψαν αυτοί στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας, τα οποία είναι πολύ εντωπιασιακά αν σκεφτεί κανείς ότι γράφονται τότε.

"Είναι μια εξαιρετική δουλειά του κ. Γκιουλέκα. Προσφέρει άλλη μια σημαντική ψηφίδα στη γνώση της ιστορίας μας, στη συμβολή της γνώσης για την επανάσταση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το βιβλίο περιγράφει τη διαδρομή της παλιγγενεσίας που ήρθε μέσα από "αυτό το τόσο απρόσμενο αλλά τελικά τόσο θαρραλέο και αποτελεσματικό κίνημα", οδηγώντας την Ελλάδα στην ελευθερία, στην δημοκρατία που γεννήθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Μεσόγειο. "Είμαστε ευγνώμονες για την προσπάθεια των προγόνων μας", ανέφερε ο κ. Ζέρβας, ευχαριστώντας τον Κώστα Γκιουλέκα για τη δουλειά που έκανε και αυτή του την προσφορά στην πόλη.