Skip to main content

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Στη Θεσσαλονίκη Έλληνες βουλευτές από εξωτερικό

Ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε ξένα κοινοβούλια από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, από 12 έως 14 Ιανουαρίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με το ΔΣ της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε ξένα κοινοβούλια από όλον τον κόσμο θα βρίσκονται για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου, για τη συνεδρίαση, η οποία θα έχει θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εκτός κοινοβουλίου και εκτός Αθήνας.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης και ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι από ομοσπονδίες ομογενών.

Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη». Κατά  τη διάρκεια  των εργασιών, τις οποίες θα συντονίσει ο κ. Αναστασιάδης, θα συζητηθεί  ο αναπτυξιακός και ο γεωστρατηγικός ρόλος της αξιοποίησης των λιμένων της Βορείου Ελλάδος. Στους ομιλητές της εκδήλωσης  περιλαμβάνονται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, o υφυπουργός Εθνικής  Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης. Επίσης  θα συμμετάσχουν με ομιλίες οι δήμαρχοι  Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος  Ζέρβας, Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης και Αλεξανδρούπολης Ιωάννης  Ζαμπούκης. Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο στην Αποθήκη Δ' του λιμανιού.

Την τρίτη και τελευταία μέρα οι ομογενείς βουλευτές θα επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας, ενώ θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.