Skip to main content

Microsoft-ΑΠΘ: Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος κόμβος ψηφιακής καινοτομίας

O πρώτος κόμβος ψηφιακής καινοτομίας θα δημιουργηθεί στην πόλη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα το ΑΠΘ με την Microsoft.

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται ο πρώτος κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλαδα χάρη στη συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Microsoft με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του κόμβου, θα διοργανωθούν δράσεις επιμόρφωσης, όπως σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες καθώς και η εκπόνηση μελετών και αναλύσεων γύρω από ζητήματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, η ασφάλεια του διαδικτύου, το blockchain και το διαδίκτυο των πραγμάτων. Επίσης, θα δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό για προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες αλλά και θα παρέχεται υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω των εργαλείων της Microsoft.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Microsoft έρχεται ως επιστέγασμα όλων των προσπαθειών και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ΑΠΘ. Ένα μεγάλο πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης, αυτόν τον ρόλο υιοθετούμε», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα «Re-imagine Greece», που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε, προγραμματίζονται μεγάλες δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που δεν θα απευθύνονται μόνο σε φοιτητές αλλά και σε εργαζομένους του ΑΠΘ και ανθρώπους της πόλης.

Από πλευράς της, η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας τόνισε ότι η δημιουργία του κόμβου σπάει το κατεστημένο και φέρνει την πανεπιστημιακή γνώση κοντά στην αγορά εργασίας και βοηθάει στην αξιοποίηση του ερευνητικού έργου. Άλλωστε, όπως σημείωσε, είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία πληροφορικής έρχεται τόσο κοντά σε πανεπιστήμιο.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Άγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων παρουσίασε έρευνα του Ινστιτούτου που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και το όφελος που θα είχε η χώρα αν εκπαιδευόταν το ανθρώπινο δυναμικός της στον τομέα αυτό.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού κυρίως σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες.