Skip to main content

Στην Κομοτηνή ο Τσαβούσογλου - Συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες (video)

Στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, έγραψε σε ανάρτησή του

Την Κομοτηνή επισκέπτεται το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφίχθη σήμερα αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα, ενώ παρόντες στη συνάντηση είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ και ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Παράλληλα, συναντήθηκε και με εκπροσώπους του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της Θράκης. 

Ήδη από την αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσογλου πυροδοτεί το κλίμα, κάνοντας λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, σε αντίθεση με τη συνθήκη της Λωζάνης που ορίζει τη μειονότητα ως θρησκευτική (μουσουλμανική). «Στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου απηύθυνε μία σύντομη ομιλία σε περίπου δεκαπέντε μαθητές και μαθήτριες. Κατά την αποχώρησή του σταμάτησε για λίγα δευτερόλεπτα έξω από το σχολείο και χαιρέτησε μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί για να τον δουν.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

Στα θέματα που έθεσαν οι ψευτομουφτήδες ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

Ακολούθως μετέβη στα Θάμνα Ροδόπης για ιδιωτικό γεύμα στην ταβέρνα Asba. Η παραμονή του στον νομό θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Σε όλα τα σημεία που επισκέπτεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιουν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Κυριακής ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση στις 11.15 με τον Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών.