Skip to main content

Στη Βουλή από την Ευθυμίου το ζήτημα αντιπυρικής θωράκισης και αναδάσωσης του Σέιχ Σου

Ερώτηση της βουλευτή ΝΔ στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης αν είναι στις προτεραιότητες ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του δάσους

Ερώτηση στη Βουλή για τη διαφύλαξη του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, η οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατ' επανάληψη έχει αναφερθεί τόσο στον δημόσιο λόγο της όσο και στη Βουλή στην ανάγκη για τη θωράκιση του Σειχ Σου κατά τον βέλτιστο τρόπο απο τον κίνδυνο πυρκαγιάς, δεδομένου ότι βρίσκεται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονικης.

Η κ. Ευθυμίου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του Σέιχ Σου, ως ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρ' όλα αυτά, επισήμανε πως «η επιδημία του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda έχει οδηγήσει σε μια εκτεταμένη και πρωτοφανή ξήρανση περίπου του 100.000 δέντρων, σε μία έκταση 3.500 στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 1/10 της συνολικής έκτασης του δάσους. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων υπευθύνων για  απομάκρυνση όλων των προσβληθέντων από το φλοιοφάγο έντομο δέντρων, δυστυχώς, εκατοντάδες άρρωστα δέντρα και ξεραμένοι κορμοί εξακολουθούν να παραμένουν εντός του δάσους. Το γεγονός αυτό φέρει εξαιρετικά υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την πρόκληση και επέκταση ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς, υπό τις παρούσες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά τους θερινούς μήνες στην χώρα μας, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες».

Επίσης, όπως σημείωσε η βουλευτής, παράλληλα με την επείγουσα ανάγκη για αποτροπή δασικής πυρκαγιάς στο δάσος του Σέιχ Σου, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η αναδάσωσή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόταση της επιστημονικής κοινότητας, την οποία και παραθέτει στην ερώτησή της, κρίνεται σκόπιμη για την περίπτωση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδάσωσης, που θα περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε παράσιτα καθώς και με λιγότερη ευπάθεια σε περίπτωση πυρκαγιάς συγκριτικά με τα υπάρχοντα πεύκα.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης της ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων σχετικά με τη θωράκιση του Σέιχ Σου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα, επειδή θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα τόσο την αντιπυρική προστασία της πόλης, όσο και την διασφάλιση της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικούς φορείς, οι οποίοι και με ενημέρωσαν για τη σημερινή κρατούσα κατάσταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης», τόνισε η Άννα Ευθυμίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής ερωτά στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

- Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης του δάσους του Σέιχ Σου, που θα στοχεύει αφενός στην αναγέννησή του μέσω προγραμμάτων αναδάσωσης και αφετέρου στην αντιπυρική θωράκισή του.