Skip to main content

Η τροπολογία για τρίμηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης και επίδομα σε υγειονομικούς

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους υγειονομικούς και την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης - Οι εξαιρέσεις

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους υγειονομικούς, αλλά και τη μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης προβλέπει τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο, στο πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τα στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ) και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ.), στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, Ωνάσειο Καρδιοχεφουργικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δια Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) καταβάλλεται για 2021 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικσύ μισθού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα χορηγείται ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2021.

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο το παραπάνω, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ'όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα του επιδόματος.

Στους 3 μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό νόσησης, προβλέπεται η μείωση της διάρκειας ισχύος τους από τους έξι στους τρεις μήνες.

Εξαιρούνται όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό ή έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 90 ημερών, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με  πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό από κορωνοϊό ή στη νόσηση ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Δείτα αναλυτικά την τροπολογία.