Skip to main content

Στη νέα ( ; ) αφετηρία Αθήνα και Άγκυρα - To τέρμα η... Ουάσινγκτον

Στον προηγούμενο γύρο – επί διακυβέρνησης Τραμπ – η Τουρκία δεν επέτρεψε καμία αμφισβήτηση, σχετικά με το ποιος είναι ο νικητής της κούρσας.

Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου. Ο νικητής «θα τα πάρει όλα». Ο χαμένος, απλώς, θα παρακολουθεί, προσπαθώντας να περιορίσει τις ζημίες. Ο λόγος αφορά στην προσέγγιση της νέας διακυβέρνησης στην Ουάσινγκτον. Στην αφετηρία βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα. Στον προηγούμενο γύρο – επί διακυβέρνησης Τραμπ – η Τουρκία δεν επέτρεψε καμία αμφισβήτηση, σχετικά με το ποιος είναι ο νικητής της κούρσας. Οι πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ ήρθαν τόσο κοντά, που οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός (Μητσοτάκης τώρα ή Τσίπρας παλαιότερα) επιχείρησε να εμβολίσει το δίδυμο, απλώς, απέτυχε οικτρά. Το θέμα, λοιπόν, είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Η Αθήνα ξέρει ότι μπορεί ο Μπάιντεν στο παρελθόν, ως γερουσιαστής ή έστω ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα να επέδειξε κάποια ιδιαίτερη είναι η αλήθεια φιλελληνική στάση, ωστόσο, τα δεδομένα τώρα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Για τον απλό λόγο ότι θα είναι ...πρόεδρος. Γι αυτό και πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν τη διαδικασία προσέγγισης του. Και μάλιστα, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αν γίνεται, από χτες.

Γι αυτό και όπως μαθαίνει «ο Τειρεσίας», η Αθήνα έχει βάλει «λυτούς και δεμένους», σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ακόμα και στις αρχές του 2021, αφού δηλαδή αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός θέλει να συνδυάσει την επίσκεψη με την επίσημη παραγγελία από τις ΗΠΑ των τεσσάρων νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Για την ακρίβεια αυτό είναι το βασικό δέλεαρ για να πετύχει τον στόχο του.

Τι άλλο επιδιώκει η ελληνική πλευρά, ενδεχομένως εναλλακτικά; Τη με κάθε τρόπο τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Μητσοτάκη – Μπάιντεν προσεχώς. Και μέσα στο Δεκέμβριο, αν είναι δυνατόν. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο βασικός δίαυλος ενημέρωσης του Μεγάρου Μαξίμου για τα τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η οποία, πέραν όλων των άλλων, στέλνει καθημερινά ένα report σχετικά με τα ονόματα που «παίζουν» για να αναλάβουν θέσεις – κλειδιά στη νέα διακυβέρνηση. Κι όλοι μαζί προετοιμάζονται.