Skip to main content

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Σασόλι - Συναντήσεις με ΠτΔ, Μητσοτάκη και Τασούλα

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με αφορμή τα 40 χρόνια της χώρας στην ΕΟΚ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Κατά την επίσκεψη θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών του ελληνικού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών υποθέσεων.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΚ θα απευθύνει ομιλία στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στην COVID-19, την κλιματική αλλαγή, τις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα, οι επιτροπές του ΕΚ αναμένεται να υιοθετήσουν την προσωρινή συμφωνία για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό , να προωθήσουν τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την ειδική συμφωνία σχετικά με το Brexit, για την ελευθεροτυπία στην Ουγγαρία και την Πολωνία και για τη νομιμότητα στη διαχείριση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπάμπις.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Μετά την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη από τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 20 Μαΐου, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα ψηφίσει την Τετάρτη για τη συμφωνία ενόψει της τελικής υιοθέτησης που αναμένεται κατά την ολομέλεια του Ιουνίου.

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (CAP)

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, θα έχουν επαφές στη διάρκεια της εβδομάδας προκειμένου να επιτύχουν πολιτική συμφωνία για την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική μετά το 2023 (από την Τρίτη).

Brexit Adjustment Reserve

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης θα συνεδριάσει για τη συμφωνία Brexit Adjustment Reserve, το ύψους 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του Brexit. Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ένα σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής, προκειμένου να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις της Ένωσης με σκοπό τη συμφωνία για το τελικό σχήμα του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου (Τρίτη).

Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ουγγαρία και την Πολωνία

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία που αφορούν την ελευθερία των ΜΜΕ. Η προεδρία του Συμβουλίου σχεδιάζει δύο ακροάσεις για το άρθρο 7 για να εκτιμήσει αν υπάρχει πιθανή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στις δύο χώρες, ως το τέλος Ιουνίου, (Τετάρτη).

Ευρωπαϊκά κονδύλια/πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπάμπις

Η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού θα υιοθετήσει τις απόψεις της σχετικά με τις πρόσφατες αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις άσκησε επιρροή στην παροχή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς το αγροχημικό συγκρότημα Agrofert, της οποίας υπήρξε ιδρυτής, (Τετάρτη).

Η ευρωπαϊκή στρατηγική βιοποικιλότητας

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα απαντήσει στη νέα στρατηγική βιοποικιλότητας της Επιτροπής η οποία εμπεριέχει την πρόταση των μελών του ΕΚ για την προστασία τουλάχιστον του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών.

Το σχέδιο κειμένου καλεί για ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο διαχείρισης της βιοποικιλότητας και δεσμευτικούς στόχους για το 2030 και το 2050.

Κάνει επίσης έκκληση για μία «Συμφωνία του Παρισιού» για τη βιοποικιλότητα στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2021.

Προτεραιότητες της Σλοβενικής προεδρίας

Για την προετοιμασία της επόμενης προεδρίας του Συμβουλίου, που θα αναλάβει η Σλοβενία από τον Ιούλιο ως το τέλος του 2021, η Διάσκεψη των Προέδρων (ο πρόεδρος του ΕΚ και οι επικεφαλής των ευρωομάδων) θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα. Την Τετάρτη ο κ. Γιάνσα και ο πρόεδρος Σασόλι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.