Skip to main content

Στην Διεθνή Εκστρατεία για τα Πυρηνικά το Νόμπελ Ειρήνης

Η λίστα με τις υποψηφιότητες παρέμεινε κρυφή μέχρι την τελευταία στιγμή, με την επιτροπή να αναφέρει απλά πως πρόκειται για 318 υποψηφίους.

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) απονέμεται το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από τη Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων.

Πρόκεται για έναν διεθνή οργανισμό που μάχεται για τη διατήρηση της Συμφωνίας Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης ως κίνηση αφύπνισης κατά των πυρηνικών υπήρξε ένα από τα «δυνατά» σενάρια για φέτος καθώς σημαντικό φαβορί θεωρούντα και οι «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ιρανός ομόλογός της.

Ανάμεσα στα φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 ήταν όπως και πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η εθελοντική ομάδα Λευκά Κράνη στη Συρία.

Ενα από τα ενδιαφέροντα φαβορί της φετινής χρονίας ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος και επικεφαλής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντουντάρ που το 2015 συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η λίστα με τις υποψηφιότητες παρέμεινε κρυφή μέχρι την τελευταία στιγμή, με την επιτροπή των βραβείων να αναφέρει απλά πως πρόκειται για 318 υποψηφίους.