Skip to main content

Τρεις μαθητές της ΑΓΣ στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Τρεις μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2020

Την πρωτιά στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών κατέκτησαν τρεις μαθητές του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Hradec Kralove της Τσεχίας από 10 έως 16 Μαΐου 2020.

Οι μαθητές της Β’ τάξης: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνα Αγαπητού και Θάνος Συντριβάνης, κατάφεραν να αποσπάσουν την υψηλότερη βαθμολογία στη τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωσαν 225 βαθμούς και βρέθηκαν στην πρώτη θέση. Την προετοιμασία τους είχαν αναλάβει οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου: Μανώλης Πεδιωτάκης (Φυσική), Ελένη Γιαννιού (Χημεία) και Αντωνία Κωτούλα (Βιολογία).

Και οι τρεις μαθητές, οι οποίοι σπουδάζουν με μερική υποτροφία στο Γενικό Λύκειο, δεν κρύβουν τη χαρά τους για την πρωτιά αλλά και την αισιοδοξία τους για τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Τσεχίας. «Ήμουν από την αρχή αισιόδοξη για το διαγωνισμό και εκτιμώ ότι και στην Τσεχία θα πάμε μία χαρά. Αξιοποιήσαμε το έπακρο τις υποδομές και τα εργαστήρια του σχολείου μας. Κάναμε πολλά πειράματα, διαβάσαμε πολύ και τελικά δικαιωθήκαμε», δήλωσε στη Voria.gr η Κωνσταντίνα Αγαπητού, η οποία θέλει να σπουδάσει Βιολογία.

«Τα εργαστήρια του Γενικού Λυκείου και γενικότερα οι υποδομές της Σχολής είναι υποδειγματικές και μας βοήθησαν ουσιαστικά –μαζί φυσικά με τη συνδρομή και τη καθοδήγηση των καθηγητών μας- να κατακτήσουμε την πρωτιά. Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα εφόδια θα μας βοηθήσουν να τα πάμε καλά και στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Άλλωστε, στον Πανελλήνιο αποδείχθηκε η αξία της προετοιμασίας και του υπόβαθρου της ΑΓΣ και τα υψηλά στάνταρ που έχει», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Παράλληλα με την προετοιμασία του για το EUSO 2020, ο Θεσσαλονικιός μαθητής, ο οποίος θέλει να σπουδάσει αεροναυπηγός ή μηχανολόγος μηχανικός, δουλεύει συστηματικά και για το πρόγραμμα Study USA της ΑΓΣ, το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο, μόλις τελειώσει τη Γ’ Λυκείου.

«Η προσέγγιση από τους καθηγητές και τα εργαστήρια της Σχολής με έκαναν να δω με άλλη οπτική τα συγκεκριμένα μαθήματα. Η Σχολή σε βοηθάει να βγεις έτοιμος στην κοινωνία, σε ολοκληρώνει ως προσωπικότητα και σου δίνει εφόδια που θα σε συνοδεύουν για όλη τη ζωή σου. Αφιερώσαμε πολλές ώρες μέσα στα εργαστήρια για να είμαστε έτοιμοι για τον Πανελλαδικό διαγωνισμό. Το ίδιο θα κάνουμε και για το διαγωνισμό της Τσεχίας, όπου ευελπιστούμε να τα πάμε το ίδιο καλά», είπε στη Voria.gr ο Θάνος Συντριβάνης από τη Σκοτίνα Πιερίας, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Βιολόγος ή Χημικός σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο μέσω του Study USA.

«Είναι η πρώτη φορά του το Γενικό Λύκειο κατακτά την πρωτιά σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό. Θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε μετάλλιο», είπε ο καθηγητής Φυσικής, Μανώλης Πεδιωτάκης. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Χημεία Ελένη Γιαννιού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής του Γενικού Λυκείου της Σχολής. «Όπως και κάθε άλλη βαθμίδα της Σχολής εφαρμόζει ουσιαστικά και έμπρακτα τη βιωματική εκπαίδευση. Οι μαθητές μας δεν μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά βιώνουν και στην πράξη αυτά που διδάσκονται στην αίθουσα. Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Σχολή και η αξία του αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό», είπε. Η βιολόγος Αντωνία Κωτούλα στάθηκε ιδιαίτερα στην προετοιμασία που έγινε για το διαγωνισμό. «Τα παιδιά δούλεψαν πάρα πολύ. Πέρασαν πολλά απογεύματα μέσα σε εργαστήρια, κάνοντας συνεχώς πειράματα. Ήταν πάντα πρόθυμα να μάθουν περισσότερα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν στις άλλες συμμετοχές. Άλλωστε, το Γενικό Λύκειο παρέχει στους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από δέκα επιπλέον ώρες εργαστηρίων σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία», τόνισε.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώθηκε από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών), έχει εργαστηριακό χαρακτήρα καθώς οι μαθητές πραγματοποιούν πειράματα, διακατέχεται από διεπιστημονικότητα καθώς τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι Φυσική-Χημεία-Βιολογία και διαθέτει ομαδοσυνεργατικότητα καθώς οι μαθητές συμμετέχουν σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες. Η μία είναι του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία εκπροσωπεί τη Βόρεια Ελλάδα και η δεύτερη το ΓΕΛ «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης», εκπροσωπώντας την Νότια Ελλάδα.