Skip to main content

Στην Ιταλία οι μετανάστες του Αλάν Κούρντι

Με βάση τη συμφωνία της Μάλτας οι νεοφιχθέντες αναμένεται να μοιραστούν σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η στάση της Ιταλίας έχει αλλάξει και αυτό είναι πλέον εμφανές. Το υπουργείο εσωτερικών της Ρώμης  έδωσε την αναγκαία άδεια για την αποβίβαση των τριάντα δύο μεταναστών, προερχόμενων από την Λιβύη, οι οποίοι διασώθηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων. Το πλοίο Αλάν Κούρντι, που ανήκει στην γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Eye, ελλιμενίστηκε σήμερα το πρωί στο Ποτσάλο, στην Σικελία.

Το υπουργείο εσωτερικών της Ρώμης έδωσε το σχετικό «πράσινο φως», λαμβάνοντας υπόψη και το ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η κατάσταση της υγείας των διασωθέντων. Ιδίως σε ό,τι αφορά δέκα ανήλικα και μια γυναίκα, η οποία κυοφορεί. Οι μετανάστες αγκαλιάστηκαν και πανηγύρισαν. Εκ μέρους τους η Sea Eye ανήρτησε στο διαδίκτυο μικρά ευχαριστήρια μηνύματα, γραμμένα σε διάφορες γλώσσες. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για να ανακατανεμηθούν οι διασωθέντες σε διάφορες χώρες της ΕΕ με βάση τη συμφωνία της Μάλτας.

Παρήλθε η εποχή Σαλβίνι;

Η Ιταλία προσπαθεί να αφήσει  πίσω της την εποχή Σαλβίνι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου λίγο πριν την ολοκλήρωση του έτους τόνισε ότι, στην πραγματικότητα, τα λιμάνια της χώρας δεν είχαν μείνει ποτέ εντελώς κλειστά. Επισήμως οι νόμοι που είχε επιβάλει ο γραμματέας της Λέγκα δεν έχουν ακόμη αλλάξει. Και ενώ η Κεντροαριστερά επιθυμεί να ξαναγραφτούν με σαφώς πιο ελαστικό τρόπο, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, επιμένει ότι «η κύρια λογική των μέτρων αυτών δεν πρέπει να αλλάξει». Θα χρειαστεί σίγουρα ένας δύσκολος συμβιβασμός.

Είναι γεγονός πάντως ότι οι μετανάστες που διασώζονται μπορούν, πλέον, να φτάνουν στην ξηρά χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Ο Τζουζέπε Κόντε υπόσχεται επίσης ότι θα καταφέρει να συνδυάσει την ανάγκη αλληλεγγύης με την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Στο μεταξύ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του 2019, υπογραμμίζει ότι κατά την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας ο αριθμός των συνολικών αποβιβάσεων προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, δεν ξεπέρασε τις δώδεκα χιλιάδες, ενώ το 2018 ήταν ακριβώς διπλάσιος. Μια δήλωση κάθε άλλο παρά τυχαία, με την οποία, ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδυναμώσει την συνεχή προπαγάνδα του Ματτέο Σαλβίνι, που επιμένει συνεχώς ότι «η Ιταλία βρίσκεται υπό αφόρητη μεταναστευτική πίεση».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.        

Πηγή: Deutsche Welle