Skip to main content

Στην Κύπρο ο πάπας Φραγκίσκος - Θα πάρει μαζί του πρόσφυγες

Τον Ποντίφικα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο και αύριο θα έχει συναντήσεις με πρόσφυγες.

Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί, το 2010, ο καθολικός ναός της Μαρωνίτικης κοινότητας της Κύπρου θα είναι στο επίκεντρο, αφού ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έχει εκεί συναντήσεις με Κύπριους καθολικούς, ιερείς, πιστούς και τους επικεφαλής των συνδέσμων των δύο καθολικών θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, της Μαρωνιτικής και της Λατινικής.  

Σήμερα, ωστόσο, λόγω της προσφυγικής κρίσης, ο ναός που βρίσκεται επί της πράσινης γραμμής στην εντός των τειχών της Λευκωσίας, αποκτά μία ακόμα σημασία, αφού από εκεί ο Ποντίφικας αναμένεται να στείλει μήνυμα συμπαράστασης προς τους απανταχού πρόσφυγες. Ενδεικτική του ανθρωπιστικού χαρακτήρα που λαμβάνει η επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο είναι εξάλλου η πραγματοποίηση οικουμενικής προσευχής με μετανάστες ως τελευταία πράξη της επίσκεψης, αύριο στις 16:00 το απόγευμα και πάλι από τον χώρο της πράσινης γραμμής από τον επίσης καθολικό ναό του Τιμίου Σταυρού.

Με πρόσφυγες και μετανάστες  

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες ο Πάπας φεύγοντας αύριο από την Κύπρο αναμένεται να μεταφέρει μαζί του και αριθμό προσφύγων, στους οποίους και θα προσφερθεί άσυλο από το Βατικανό. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο Πάπας θα τελέσει θεία λειτουργία στο μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου, στο στάδιο ΓΣΠ όπου θα συρρεύσουν πέραν των 5 χιλιάδων πιστών.  

Σημειώνεται ότι η άφιξη του Πάπα στο νησί έχει θέσει επί ποδός την αστυνομία, αφού περισσότερα από 500 μέλη του σώματος έχουν αποσπαστεί για να διασφαλίσουν την ασφαλή διαμονή του Ποντίφικα. Παράλληλα για την επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν διαπιστευτεί 77 δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν την αποστολή, ενώ περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από 19 χώρες έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το γεγονός.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle