Skip to main content

Στην κορυφή του Ολύμπου κουβαλώντας στην πλάτη του κοπέλα με κινητικά προβλήματα

Ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου ετοιμάζεται να δώσει σε λίγες ημέρες τον ωραιότερο αγώνα της ζωής του μαζί με την Ελευθερία.

Διήνυσε 270 χιλιόμετρα στην έρημο Αλ Μαρμούρ, σε συνθήκες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, έκοψε το νήμα σε αγώνα 150 χιλιομέτρων, υπό πολικές θερμοκρασίες, στη μακρινή Ανταρκτική κι όταν σήμανε το καμπανάκι του «Coastal Challenge 2020» στη ζούγκλα Ταλαμάνκα της Κόστα Ρίκα δήλωσε και πάλι «παρών» ολοκληρώνοντας μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές στον πλανήτη. Όμως τον ωραιότερο αγώνα της ζωής του που, όπως λέει δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα μετάλλιο και καμιά διάκριση απ' όσες έχει πετύχει, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου ετοιμάζεται να τον δώσει σε λίγες μέρες κατακτώντας την κορυφή του Ολύμπου μαζί με την Ελευθερία, μια νεαρή συντοπίτισσά του, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

«Με την Ελευθερία θα προσπαθήσουμε ν' ανέβουμε την επόμενη εβδομάδα (αρχές Οκτωβρίου) στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, κουβαλώντας την στην πλάτη με ένα ειδικά τροποποιημένο σακίδιο», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάριος Γιαννάκου. «Για 'μένα», προσθέτει, «όλοι οι αγώνες του κόσμου, τα μετάλλια αλλά και οι μέχρι τώρα διακρίσεις είναι λίγαμ μπροστά σε αυτόν τον σκοπό».

Η Ελευθερία Τόσιου είναι 22 ετών και σπουδάζει βιολογία στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο τους γνωρίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και η νεαρή φοιτήτρια εξέφρασε στον Μάριο την επιθυμία ν' ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, μια διαδρομή που ο ίδιος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ήδη 50 φορές. Η 51η όμως, όπως λέει, θα είναι γι' αυτόν η πιο ξεχωριστή.

«Γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής μας φίλης, της Θοδώρας, και μού είπε η Ελευθερία πως θέλει κάποια στιγμή ν' ανέβει στον Όλυμπο. Εγώ της είπα: όχι κάποια στιγμή, αλλά άμεσα!», λέει με έκδηλο τον ενθουσιασμό στη φωνή ο νεαρός αθλητής από τη Δράμα. Τσέκαρε, λοιπόν, το ημερολόγιο του, μελέτησε τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οργάνωσε την κατάλληλη ομάδα υποστήριξης του εγχειρήματος και όλα είναι έτοιμα ώστε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου να πάρει την Ελευθερία και να πατήσουν στον Μύτικα.

«Η Ελευθερία θα δεθεί πάνω σ' ένα ειδικά τροποποιημένο σακίδιο και θα την έχω στην πλάτη μου καθ' όλη τη διάρκεια της αναρρίχησης, ενώ μια ομάδα θα έχει φροντίσει να με δέσει και να μ' ασφαλίσει πάνω στους βράχους. Κομμάτι- κομμάτι θα αναρριχηθούμε προς τον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου», εξηγεί για το διαδικαστικό κομμάτι του εγχειρήματος ο Μάριος Γιαννάκου. Η όλη προσπάθεια αναμένεται να διαρκέσει 10-12 ώρες και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας,. «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ειδικά όταν μιλάμε για βουνό και δη τον Όλυμπο, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός», σημειώνει.

Όσο για το αν ο ίδιος ή η Ελευθερία έχουν άγχος για το απαιτητικό αυτό εγχείρημα; «Η Ελευθερία δεν αγχώνεται καθόλου, εγώ αγχώνομαι περισσότερο. Η ίδια το περιμένει πώς και πώς και ανυπομονεί να έρθει η επόμενη Δευτέρα για να προσπαθήσουμε την ανάβασή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρά το όποιο άγχος, ωστόσο, δηλώνει «πιο έτοιμος από ποτέ για κάτι τέτοιο» και ευχαριστεί την Ελευθερία για την ευκαιρία «να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να μού υπενθυμίσω αυτό που ξεχνάμε όλοι μας συχνά: ότι τη ζωή πρέπει να τη ζούμε χωρίς φόβο».

Πηγή/Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ