Skip to main content

Στην… ουρά οι Βαλκάνιοι για ένα ακίνητο στην Περαία

Η κρίση έκανε προσιτό το «ελληνικό όνειρο» - Το προφίλ των αγοραστών, τι ζητούν - Τα ποσά διαθέτουν οι Βαλκάνιοι επενδυτές.

Προσιτό έκανε η κρίση το όνειρο των γειτόνων μας να αποκτήσουν παραλιακή κατοικία, με εγγύτητα στη Θεσσαλονίκη. Σκοπιανοί, Σέρβοι και Βούλγαροι σαρώνουν τις μεταχειρισμένες, σε προσιτή τιμή, κατοικίες που βρίσκονται σε Περαία, Αγία Τριάδα και Νέους Επιβάτες.

Τα ακίνητα που αποκτούν γίνονται η εξοχική τους κατοικία, το «ησυχαστήριο» για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και τις γιορτές, αλλά και το εφαλτήριο τους για μια εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη για ψώνια και διασκέδαση.

Ζευγάρια με παιδιά, εκμεταλλεύονται την πτώση των τιμών που αποτέλεσε απόρροια της κρίσης και αναζητούν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για κατοικίες από 30 έως 80 τμ., συχνά, σε κακή κατάσταση, οι οποίες, όμως, βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό πως επιλέγουν την Κάτω Περαία προκειμένου να είναι σε απόσταση αναπνοής από το υγρό στοιχείο.

Τα ποσά που η πλειονότητα των Βαλκάνιων είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν έχει ως «ταβάνι» τα 80.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για ένα παλιό διαμέρισμα η τιμή του τμ κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει τα 1.500 ευρώ αν το ακίνητο είναι νεότερης ηλικίας, προσφέρει περισσότερες παροχές, και βρίσκεται σε καλύτερο σημείο.

Μια βόλτα στις οδούς Δημοκρατίας, Ψαρρών, Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, που βρίσκονται πάνω από την παραλιακή ζώνη της Περαίας, αποτυπώνει την εικόνα ενός «οργασμού» ανακαίνισης σε παλιά διαμερίσματα, πολλά από τα οποία είναι σε οικοδομές που βρίσκονται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Σημαντικό δέλεαρ, για την απόκτηση κατοικίας στη χώρα μας, αποτελεί η εγγύτητα της Βόρειας Ελλάδα με τους γείτονες μας, ιδιαίτερα και μετά την ολοκλήρωση οδικών αξόνων.    

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι Βαλκάνιοι αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη, για την ελληνική κτηματαγορά, που βρέθηκε, για αρκετό χρονικό διάστημα στα Τάρταρα.

Βέβαια, όπως εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος «όσο περιορίζονται τα μεταχειρισμένα, μειώνεται και η ζήτηση. Το θετικό είναι πως αρχίζει να καταγράφεται ζήτηση για ποιοτικότερα ακίνητα, με συνέπεια τα ποσά που δαπανώνται για την απόκτηση τους να είναι αυξημένα σημαντικά. Υπάρχουν πλέον περιπτώσεις ενδιαφερόμενων αγοραστών από τα Βαλκάνια που είναι έτοιμοι να αγοράσουν ακίνητα αντί 150.000 έως 200.000 ευρώ».