Skip to main content

Στην τελική ευθεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο δήμος Νεάπολης- Συκεών

«Με γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες προχωράμε στην ψηφιακή μετάβαση του δήμου μας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Προ των πυλών βρίσκεται η υποβολή της πρότασης του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, μετά και την τελική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή (18.11.2022), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης).

Στόχος της διοίκησης, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ήταν η διευρυμένη συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης, για την πρόταση που υποβάλλεται, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης των δημοτικών παρατάξεων.

«Με γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες προχωράμε στην ψηφιακή μετάβαση του δήμου μας, με την υποβολή της πρότασής μας (ύψους 2,36 εκατ. ευρώ), για την οποία, όλο το προηγούμενο διάστημα, τα στελέχη μας εργάστηκαν σταθερά με την κατάρτιση του πλάνου των δράσεων», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Η εμπειρία έως σήμερα είναι θετική γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό την καλύτερη, αποδοτικότερη και ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, τις συναλλαγές του με τον δήμο, την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών, κ.ά.. Παράλληλα, στόχος είναι η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του πολίτη, η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων αλλά και η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων ως προς τη διαχείριση των υπηρεσιών».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Άλμα στο μέλλον», Λάζαρος Ωραιόπουλος, τάχθηκε υπέρ της πρότασης, εκφράζοντας τις παρατηρήσεις του «για σειρά αντίστοιχων έργων», όπως είπε, «που η παράταξή του είχε τα προηγούμενα χρόνια προτείνει στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης υπηρεσιών του δήμου αλλά και την επέκταση της σε υποδομές δικτύου και περαιτέρω εξυπηρέτησης των πολιτών».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «e-Πολεοδομία» που αφορά στην πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας, μία καινοτόμα υπηρεσία που από τον Ιανουάριο του 2023 θα είναι στη διάθεση των πολιτών.

Οι δράσεις

Οι δράσεις που επελέγησαν για να υποβληθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ, βάσει του ύψους της χρηματοδότησης είναι:

-Έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικών Μεταφορών
-Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα
-Διασύνδεση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης
-Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων
-Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων
-Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων
-Σύστημα διαχείρισης Δημοτικών Κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων
-Πλατφόρμα διαχείρισης Παιδικών Σταθμών και ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή, κ.τ.λ.
-Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός, κ.τ.λ.)
-Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών
-Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου
-Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων
-Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς (η κατοχή και νομή των οποίων ανήκει στον δήμο)
-Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος
-Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της διοίκησης και της επιχειρηματικής ικανότητας των ΟΤΑ
-Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις
-Διασφάλιση της Επιχειρησιακής Συνέχειας στο Δημόσιο Τομέα μέσω ολοκληρωμένης πλατφόρμας Τηλεργασίας – Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων, ευφυών πόλεων
-Ηλεκτρονική τιμολόγηση