Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 1,9 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη δημοπράτησή του - Συνεργασία δήμου-ΠΚΜ για τη χρηματοδότηση

Περισσότερο πράσινο, μεγαλύτερη ασφάλεια για πεζούς και οδηγούς και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου είναι οι τρεις βασικοί στόχοι της ολοκληρωμένη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: Μεγάλη παρέμβαση στην περιοχή του Ιπποκρατείου – Νησίδα στην Κωνσταντινουπόλεως

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 1,9 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη δημοπράτησή του, ενώ για τη χρηματοδότησή του υπάρχει στενή συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έλαβε θετική απόφαση και αναμένεται πλέον μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Η υπό ανάπλαση περιοχή

Σύμφωνα με τις μελέτες του έργου, που έχουν εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του δήμου Θεσσαλονίκης, η υπό ανάπλαση περιοχή, η οποία βρίσκεται στα όρια της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, περιλαμβάνει την οδό Κωνσταντινουπόλεως (Κρίτωνος – Κλεάνθους), τις οδούς Βαρόνου Χιρς και Μιαούλη (Κωνσταντινουπόλεως – Γαριβάλδη), την οδό Κλεάνθους (Κωνσταντινουπόλεως – Σόλωνος) καθώς και την οδό Σταματοπούλου.

Ανάπλαση σε επτά άξονες

Με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής του αστικού χώρου καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν τα ακόλουθα:

1. Τη μείωση των επιπέδων θορύβου και συγχρόνως την ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου, οι οποίοι θα λειτουργούν ως φράχτης ηχοπροστασίας. Τμήματα των κρασπέδων που θα οριοθετούν τους χώρους αυτούς πρόκειται να διαμορφωθούν ως επιμήκη καθιστικά.

2. Τη βελτίωση του μικροκλίματος -πέραν της πρόβλεψης για εκτενείς ζώνες πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου- με την ενίσχυση και συμπλήρωση των υφιστάμενων δενδροστοιχιών και τη δημιουργία νέων αλλά και με την τοποθέτηση πρασίνου στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους.

3. Τη συνολική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με την επιλογή ανάλογων υλικών επίστρωσης και στοιχείων αστικού εξοπλισμού, με αναπλάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και με τη διαμόρφωση -εκτός από πράσινο- και καθιστικών.

4. Τη διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τη δημιουργία ευδιάκριτων ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και με τη λήψη μέτρων που επιτρέπουν την αυτόνομη, ανεξάρτητη και ασφαλή διέλευση των εμποδιζόμενων ατόμων. Προβλέπονται η αναδιάταξη και οργάνωση των στάσεων της αστικής συγκοινωνίας και της πιάτσας ταξί, ώστε να προκύψουν ευδιάκριτες διαδρομές, με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και των εργαζόμενων του νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου πλάτους πλακόστρωτων επιφανειών κατά μήκος της Κωνσταντινουπόλεως από την πλευρά του νοσοκομείου για την ασφαλή κίνηση των πεζών.

5. Την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και κατ’ επέκταση του θορύβου.

6. Την απελευθέρωση-ανάκτηση χώρων που έχουν καταληφθεί από την παράνομη στάθμευση με τη διευθέτηση της στάθμευσης (αυτοκινήτων, δικύκλων) και την πρόβλεψη για θέσεις φορτοεκφόρτωσης και γενικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της οδού Σταματοπούλου.

7. Αναβάθμιση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED σε όλη την περιοχή επέμβασης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ