Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
x

ΣΤΗΡΙΞΗ 325 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η νέα συμφωνία θα ξεκλειδώσει επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας και της κοινωνικής στέγασης.

Συμφωνία ύψους 325 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για χρηματοδότηση για έργων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του υπουργού Κώστα Σκρέκα και του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Οι τοπικές κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο που εξαρτώνται παραδοσιακά από την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να επωφεληθούν από νέες επενδύσεις ύψους έως 325 εκατ. ευρώ και βέλτιστες πρακτικές τεχνικού χαρακτήρα που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της ελληνικής κυβέρνησης.

Η νέα συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της κοινωνικής στέγασης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κατάρτισης και του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ενισχύσει τα επόμενα έτη την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς και στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας, αφού επισήμανε την διαχρονική στήριξη της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία ακόμα και σε δύσκολες εποχές, σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο πρωθυπουργός ακολουθεί έναν από τους πιο φιλόδοξους ενεργειακούς σχεδιασμούς για μετάβαση σε πιο πράσινη οικονομία με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βιώσιμη ανάπτυξη. Φιλόδοξος, πρόσθεσε είναι και ο σχεδιασμός για τις περιοχές που ζούσαν από την αξιοποίηση του λιγνίτη και αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Οι επενδύσεις για το πρόγραμμα της "δίκαιης μετάβασης" των περιοχών αυτών φτάνουν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα αντικαταστήσουν εκείνος που χάνονται από την αρνητική δραστηριότητα. Τόνισε δε ότι το ποσό των 325 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα, μπορεί να αυξηθεί εφόσον προχωρήσει υλοποίηση των έργων.

«Πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την δέσμευση της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υιοθέτησε νέα, φιλόδοξη πολιτική χρηματοδοτήσεων που έβαλε τέλος στην δανειοδότηση στερεών καυσίμων και δίνει έμφαση στην υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και των κοινωνιών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ , σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ, καθώς και τα μη επιστρεπτέα κεφάλαια που προβλέπονται επιπλέον, θα ωφελήσουν τις κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου που επηρεάζονται περισσότερο από την διακοπή της λιγνιτικής παραγωγής. Οι επενδύσεις που βρίσκονται υπό αξιολόγηση για χρηματοδότηση από τα κεφάλαια της ΕΤΕπ περιλαμβάνει περιλαμβάνουν έργα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της ενεργειακής απόδοσης, των υποδομών και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα η ΕΤΕπ θα παράσχει συμβουλευτική βοήθεια για την προετοιμασία και την υλοποίηση των έργων εισφέροντας την εμπειρία της από αντίστοιχες δράσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Χόγιερ υπογράμμισε ακόμη ότι το 2020 ήταν χρόνια ρεκόρ για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς την χώρα μας που έφτασαν τα 2,8 δισεκ. ευρώ τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι η ΕΤΕπ αναλαμβάνει αποφασιστικό ρόλο για την υλοποίηση του σχεδίου τόσο με χρηματοδοτήσεις όσο και με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Υπογράμμισε ότι το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για την υλοποίηση του προγράμματος ενώ σημείωσε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή περιλαμβάνει και τα έργα αποκατάστασης των εδαφών στα ορυχεία λιγνίτη.

Η χρηματοδότηση και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές μεταδόσης, τόνισε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η νέα συμφωνία θα ωφελήσει άμεσα τις τοπικές κοινότητες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τον σταδιακό τερματισμό εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βαριά βιομηχανία στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου είναι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση και βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Η λειτουργία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2020, έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη χρηματοδότηση για τοπικά έργα αναμένεται να εγκριθεί για το 2021 και το 2022.

Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα στηρίξει τις δημόσιες επενδύσεις σε «περιοχές έντασης άνθρακα» στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ θα υποστηρίξει επίσης τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Ο συνολικός ευρωπαϊκός μηχανισμός θα περιλαμβάνει δάνεια έως 10 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 1,5 δισ. ευρώ σε μορφή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για την ενεργοποίηση νέων επενδύσεων ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ.

Τα έργα που θα υποστηριχθούν από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης περιλαμβάνουν υποδομές στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, σε δίκτυα τηλεθέρμανσης, δημόσιες μεταφορές, μέτρα ενεργειακής απόδοσης, κοινωνικές υποδομές και άλλα έργα που μπορούν να ωφελήσουν άμεσα τις τοπικές κοινότητες στις περιοχές που πλήττονται, με την αντιστάθμιση του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Η υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί βασική στόχευση της επίσκεψης ανώτατων στελεχών της ΕΤΕπ

Η νέα συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης εργασίας στην Ελλάδα από τον Werner Hoyer, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Christian Kettel Thomsen Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, υπεύθυνο για την Ελλάδα, και τον Alain Godard, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανήκει απευθείας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Το 2020, ο Όμιλος ΕΤΕπ παρείχε νέα υποστήριξη ύψους 2,8 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί στη δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εντατική συνεργασία σε δράσεις για το κλίμα μεταξύ της ΕΤΕπ και της ελληνικής κυβέρνησης εκτείνεται σε πολλούς τομείς και καλύπτει διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες, μεταξύ τους την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας που θα επιτρέψουν την αυξημένη χρήση ιδιωτικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, την απαλλαγή από τον άνθρακα των νησιών, η οποία είναι καθοριστική για την προώθηση του τοπικού βιώσιμου τουρισμού, την αντικατάσταση του στόλου λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία μηδενικών εκπομπών και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας της Ελλάδας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ