Skip to main content

Στήριξη Μακρόν σε Λίβανο:Η γαλλική βοήθεια θα είναι χωρίς προϋποθέσεις

Η γαλλική βοήθεια θα είναι «χωρίς προϋποθέσεις» και το Παρίσι θα πρωτοστατήσει για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, είπε ο Μακρόν

Οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία στον λαό του Λιβάνου, που δοκιμάζεται σκληρά, ιδιαίτερα μετά την εφιαλτική έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό, αλλά και πίεση για βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση, ήταν το διπλό μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη χώρα που γεννήθηκε, πριν από έναν αιώνα, ως γαλλικό προτεκτοράτο.

Η γαλλική βοήθεια θα είναι «χωρίς προϋποθέσεις» και το Παρίσι θα πρωτοστατήσει για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Λιβάνου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου τον υποδέχθηκε ο Λιβανέζος ομόλογός του Μισέλ Αούν. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Αν δεν δρομολογηθούν αλλαγές, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αλλαγή. Αυτή η έκρηξη πρέπει να γίνει η αρχή μιας νέας εποχής».

Φορώντας μαύρη γραβάτα για τα θύματα της τραγωδίας, που μέχρι χθες το βράδυ είχαν φτάσει τα 145, ο Εμανουέλ Μακρόν περιόδευσε στο λιμάνι της Βηρυτού και στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη. Πλήθος Λιβανέζων, αγανακτισμένων με τις πολιτικές ελίτ της χώρας, τον υποδέχθηκε φωνάζοντας «Επανάσταση», «Ζήτω η Γαλλία» και «Ο λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς». Ενας από τους συγκεντρωμένους τού είπε: «Κύριε πρόεδρε, βρισκόσαστε στην οδό Στρατηγού Γκουρό (Γάλλου στρατιωτικού ηγέτη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), ο οποίος μας απελευθέρωσε από τον ζυγό των Οθωμανών. Ελευθερώστε μας κι εσείς από τη σημερινή εξουσία». Αρκετοί πολίτες προπηλάκισαν τον Λιβανέζο πρόεδρο, που συνόδευε τον Γάλλο ηγέτη. Αρκετοί εκ των συγκεντρωμένων επέμεναν να μην κατευθυνθεί η γαλλική και η διεθνής βοήθεια στην κυβέρνηση, την οποία δεν εμπιστεύονταν. «Είμαι εδώ γιατί καταλαβαίνω τον θυμό σας. Μην ανησυχείτε, δεν ήρθα για να υπογράψω λευκή επιταγή στο καθεστώς», δήλωσε ο Μακρόν, ενώ λίγο αργότερα τόνισε ότι «η βοήθεια θα πάει κατευθείαν στον λαό του Λιβάνου».

Έχοντας πτωχεύσει από τον περασμένο Μάρτιο, ο Λίβανος ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις ήταν ατελέσφορες. Η ήδη τραγική οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία με την έκρηξη της Τρίτης, καθώς το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών εκτιμάται γύρω στα 10 με 15 δισ. δολάρια, ενώ περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον χριστιανό πρόεδρο Αούν, τον σουνίτη πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και τον σιίτη πρόεδρο της Βουλής, Ναμπί Μπέρι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία από το ΔΝΤ για την παροχή δανείου στον Λίβανο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση και διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και ισχυρά μέτρα κατά της διαφθοράς. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τα αίτια της τραγωδίας, με το πόρισμα να αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το κεντρικό ερώτημα είναι ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι η Βηρυτός καθόταν επί έξι ολόκληρα χρόνια πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα, με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου αποθηκευμένους σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της πόλης. Χθες, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ανέφερε ότι το φορτηγό πλοίο «Rhosus», το οποίο μετέφερε το εν λόγω φορτίο, που κατασχέθηκε από τις Αρχές του Λιβάνου, ήταν ιδιοκτησία βουλγαρικής εταιρείας, αν και ταξίδευε με σημαία Μολδαβίας.

Φωτογραφία: Anadolu Agency/Getty Images