Skip to main content

Παρασκήνιο για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ

Η προγραμματισμένη για τις 31 Μαρτίου εκλογή του νέου CEO στην ΕΥΑΘ μετατίθεται στις 10 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη λόγω κορωνοϊού.

Με δέκα ημέρες καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΥΑΘ. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας για την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Νάρκισσο Γεωργιάδη ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου, αλλά  μετατέθηκε για την Παρασκευή 10 Απριλίου λόγω κορωνοϊού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εξ’ αποστάσεως, με τη συμμετοχή των μετόχων μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέχρι τότε τα καθημερινά ζητήματα της εταιρείας «τρέχουν» ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Παπαϊωάννου και το μέλος του ΔΣ Θόδωρος Κουλούρης, οι οποίοι έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες.  

Στο μεταξύ για τη διαδοχή του κ. Γεωργιάδη ακούγονται αρκετά ονόματα, που είχαν ακουστεί και πριν από τον ορισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι για τις εταιρείες που υπάγονται στην ευθύνη του Υπερταμείου μόνο το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί κεντρικά τη στελέχωσή τους, κάποιοι κομματικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη έχουν βρει την ευκαιρία να προωθήσουν -ή μάλλον να προβάλλουν- τις επιλογές τους. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις πρόκειται για τον ίδιο τους τον εαυτό, με τη συμπαράσταση -σε ορισμένες περιπτώσεις- και υπουργών. Είναι προφανές ότι η ΕΥΑΘ, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια υποβοηθούμενη και από τη συμμετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι μια συμμαζεμένη και οικονομικά υγιής εταιρεία με ρευστότητα της τάξεως των 80 – 90 εκατ. Ευρώ, φαντάζει για πολλούς υποψήφιους κρατικούς αξιωματούχους ιδανικό πόστο.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η εταιρεία για να συνεχίζει την θετική της πορεία και να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό που βρίσκεται στα χαρτιά, είναι τεχνοκρατική διοίκηση. Στην προκειμένη περίπτωση έναν δοκιμασμένο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος πέρα από τις γνώσει και την εμπειρία του, θα έχει τη δυνατότητα να συνεννοηθεί και να συνυπάρξει με ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο δεν όρισε ο ίδιος, πιθανόν δε γνωρίζει τα μέλη του και επιπλέον -λόγω της ιδιατερότητας του αντικειμένου της ΕΥΑΘ- συμπεριλαμβάνει ετερόκλητα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση τον Μάιο λήγει η θητεία τριών ή τεσσάρων μελών του υφιστάμενου Δ.Σ., αναλόγως της νομικής ερμηνείας. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνεται η νυν αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Στεφανία Τανιμανίδου, η οποία τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. το 2016, πολύ πριν αναλάβει πόστο στον δήμο Θεσσαλονίκης. Στην τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουνίου θα φανούν οι προθέσεις του βασικού μετόχου, δηλαδή του Υπερταμείου, για την τύχη αυτών των μελών. Η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου σε 15 ημέρες και η πιθανή αναμόρφωση του ΔΣ τον Ιούνιο θα δείξουν ποιες είναι οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπερταμείο, τουλάχιστον πέριξ της ΕΥΑΘ.