Skip to main content

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις των νέων προνομίων για τους εμβολιασμένους

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στους χώρους με εμβολιασμένους θα επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στους μεικτούς χώρους θα παραμείνουν τα μέτρα.

Στις 15:00 θα ανακοινωθούν τα νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τόνισε πως στις 10.00 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε ακόμη: Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους - Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε το πλαίσιο των νέων προνομίων που θα ανακοινωθούν, λέγοντας πως στους χώρους με εμβολιασμένους θα επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στους μεικτούς χώρους θα παραμείνουν τα μέτρα.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως στους χώρους με μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο.

«Στους χώρους που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρξει μία κανονικότητα. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περεταίρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι φιλοσοφία πως κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

Για το πλαίσιο των νέων ελευθεριών για εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Η φιλοσοφία αυτών που θέλουμε να ανακοινώσουμε σήμερα και 10 η ώρα συνεδριάζει η επιτροπή οπότε θα γίνει μία συζήτηση στο πρώτο της μέρος και εγώ για να εξηγήσω το πλαίσιο της φιλοσοφίας. Πρώτα απ' όλα βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο διαφορετικό γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το εμβόλιο και έχει αποδειχθεί ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα, κυρίως όμως δεν νοσούν βαριά και πολύ περισσότερο δεν νοσούν σε κλίνες ΜΕΘ. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. 90% των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να τη διαβάσω και να καταλάβω ακριβώς τι ισχύει σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας. Θα πρέπει να έχουμε ένα πιο απλοποιημένο, όχι αναγκαστικά ανελαστικό, αλλά απλοποιημένο πλαίσιο. Να είναι πλήρως κατανοητό για τον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες εκεί πέρα που υπάρχει λιγότερη επικινδυνότητα».

«Στους κλειστούς χώρους εστίασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία», εξήγησε.