Skip to main content

Στις απειλούμενες γλώσσες πλέον τα ποντιακά ελληνικά

«Η ποντιακή ελληνική γλώσσα εκφράζει μια ολόκληρη κουλτούρα, έναν ολόκληρο κόσμο αισθήσεων, γνώσεων, στάσεων και ιδεών...»

Αποκαλυπτική συνέντευξη της Εύας Καϊλή: «Εγώ με τις νοοτροπίες του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηθική που έδειξε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με τη στοχοποίηση των μέσων ενημέρωσης και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, δεν βρίσκω κανένα σημείο επαφής. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε για προγραμματική σύγκλιση με τέτοια πρόσωπα, ειδικά με τα ηγετικά στελέχη.

» Από κει και πέρα, ιδεολογικός αντίπαλος και όχι στρατηγικός, είναι η Νέα Δημοκρατία και εκεί μπορείς σε προγραμματικό πλαίσιο να συνομιλήσεις για το καλό της χώρας. Ο κόσμος θέλει υπεύθυνες κυβερνήσεις πια».

Έτοιμο το τουρκο-ποντιακό λεξικό. Ο σύμβουλος της έκδοσης, Πήτερ Μάκριτζ, ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έγραψε: «Τα ποντιακά ελληνικά κατατάσσονται πλέον στις απειλούμενες γλώσσες, αυτές που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Κάθε γλώσσα έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο να βλέπει και να νιώθει τον κόσμο, έτσι ώστε το άθροισμα των γλωσσών του κόσμου να είναι ισοδύναμο με το άθροισμα της ανθρώπινης εμπειρίας.

» Η ποντιακή ελληνική γλώσσα εκφράζει μια ολόκληρη κουλτούρα, έναν ολόκληρο κόσμο αισθήσεων, γνώσεων, στάσεων και ιδεών. Ο πολιτισμός αυτός είναι εντυπωσιακά διαφορετικός από τον ελληνικό πολιτισμό εκτός του Πόντου, αλλά είναι επίσης διαφορετικός από τον πολιτισμό της υπόλοιπης Τουρκίας».

Τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων είναι πολύ χρήσιμα για να αντιλαμβανόμαστε την κατάντια στην οποία έχουμε περιπέσει ως λαός, πολιτιστικά. Μεγάλο μέρος των παικτών αγνοεί τα αυτονόητα. Είναι απίστευτες οι απαντήσεις που δίνονται, σε θέματα της καθημερινότητας. Σκέψου… στα δύσκολα.

Τρόπους συνεργασίας και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, με έμφαση στον τομέα των υποδομών στη Σερβία εξέτασαν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς και ο επικεφαλής της τουρκικής Eximbank, Ενις Γκιουλτεκίν. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη λίστα των προαναφερόμενων έργων έχει ο αυτοκινητόδρομος Βελιγράδι - Σαράγεβο.

Ο υποψήφιος δήμαρχος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Τέρμετ Πέτσι, έκανε προεκλογική συγκέντρωση μέσα στην εκκλησία του χωριού Λέκλι του Αργυρόκαστρου. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, προέβη σε δηλώσεις κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι καταστρέφει ό,τι κατάφερε να κερδίσει η Αλβανία μέσα σε αυτά τα χρόνια. Ο Μεντίου αναφέρει ότι οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν να ξέρουν για Θεό ή θρησκευτικά ιδρύματα.

Πολλά λέγονται για την τουρκική επιθετικότητα και τους τρόπους που πρέπει αυτή να αντιμετωπιστεί. Μη το κουράζετε το θέμα. Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας περνά μόνο μέσα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει η Ελλάδα να θωρακιστεί κατάλληλα.

Στα Σκόπια ετοιμάζονται για Απογραφή, σε εννιά μήνες. Φρόντισε η Ελλάδα να περιληφθεί στον κατάλογο και ο όρος "Έλληνες", που έχει απαλειφθεί στις προηγούμενες Απογραφές;

Και όμως στα Σκόπια έφτιαξαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τα Zastava των 750 κ.εκ. αποκτούν ηλεκτροκινητήρα και περνούν στην ηλεκτρική εποχή, βάζοντας στόχο την εγχώρια αλλά και την Παγκόσμια αγορά. Τα παλαιά Zastava 750 (το Fiat 600 που παραγόταν στην Γιουγκοσλαβία) μπορεί οπτικά να θυμίζουν τις ημέρες και την ζωή στο παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς, όμως μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο των Σκοπίων στην ηλεκτροκίνηση.

Στην Ελλάδα τι φτιάχνουμε;