Skip to main content

Στις κάλπες οι Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου

Ο Αμερικανός πρόεδρος έως και αργά το βράδυ της Δευτέρας συμμετείχε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, εξαπολύοντας πυρά κατά των Δημοκρατικών

Στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, που όμως έχουν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, οδεύουν σήμερα οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έως και αργά το βράδυ της Δευτέρας συμμετείχε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, εξαπολύοντας πυρά κατά των Δημοκρατικών και δεν έκρυβε πως και ο ίδιος θεωρεί πως πρόκειται για μία αναμέτρηση- προσωπική δοκιμασία.

Στην τελευταία ομιλία του πριν ανοίξουν οι κάλπες, από το Κλίβελαντ του Οχάιο, ο Τραμπ σήκωσε και πάλι τη «σημαία» του μεταναστευτικού, χωρίς μάλιστα να διστάσει να συνδέσει άμεσα το θέμα με την εγκληματικότητα. «Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε... Αν θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς. Αν θέλετε ασφαλείς κοινότητες, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς» είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας: «Αύριο διακυβεύονται όλα όλα χτίσαμε».

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στην Ανατολική Ακτή της Χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Δημοκρατικούς να είναι το φαβορί για τον έλεγχο της Βουλής της Αντιπροσώπων, με τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Ενδεχόμενη επικράτηση των Δημοκρατικών σε ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα μπορούσε να εκληφθεί ως πολιτική ήττα του προέδρου, αν και ο ίδιος έχει φροντίσει να χαμηλώσει τον πήχυ, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη Γερουσία.  

Αμφίρροπες προβλέπεται να είναι οι μάχες σε τουλάχιστον είκοσι εκλογικές περιφέρειες, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα βγάλει η κάλπη. Το αποτέλεσμα περιμένουν και οι αγορές, που όμως, έχουν μάθει σε μεγάλες εκπλήξεις από το 2016 και έπειτα. Το πρώτο σοκ είχε έρθει τον Ιούνιο εκείνου του έτους με το Brexit και ακολούθησε το Νοέμβριο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.