Skip to main content

Με διαφορά στήθους: Ανακαλύψτε την τελευταία λέξη των μαστοπλαστικων επεμβάσεων

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των μαστοπλαστικών επεμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ενδιαφερόμενης γυναίκας.

Γράφει ο πλαστικός χειρουργός, Ευάγγελος Ακτσαλής

Ως το απόλυτο, διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας, ο γυναικείος μαστός ανέκαθεν βρισκότανε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ανδρών και γυναικών. Οποιαδήποτε σημαντική παρέκκλιση σε σχήμα, μέγεθος και αναλογίες δημιουργούσε πρακτικές δυσκολίες στη γυναίκα, με τις αντίστοιχες ψυχολογικές προεκτάσεις.

Στις μέρες μας οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής αλλά και η τεχνολογική πρόοδος στην κατασκευή των σιλικονούχων ενθεμάτων μας επιτρέπουν να μπορούμε πλέον να αποκαταστήσουμε μόνιμα, ανώδυνα και απλά την οποιαδήποτε δυσμορφία και ασυμμετρία στους μαστούς μιας γυναίκας, αφήνοντας τα λιγότερο δυνατά μετεγχειρητικά σημάδια.

Αυξητική μαστού

Η αυξητική μαστού είναι εδώ και δεκαετίες η πιο συχνή αισθητική χειρουργική επέμβαση και θεωρείται παγκοσμίως μια επέμβαση ρουτίνας. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου δυο ώρες. Μέσω μιας πολύ μικρής τομής, συνήθως στην υπομάστιο πτυχή, τοποθετούνται τα απολύτως ασφαλή και βιοσυμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό ενθέματα σιλικόνης. Η αισθητικότητα και η δυνατότητα θηλασμού του μαστού δεν επηρεάζονται, ενώ οι τομές συρράπτονται με πολύ λεπτά, απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Μετεγχειρητικά η γυναίκα επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες πλην των αθλητικών, στις οποίες επιστρέφει μετά 3-4 εβδομάδες.

Ανόρθωση μαστού

Πτώση παθαίνει ο γυναικείος μαστός μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, μετά από μια ή και περισσότερες εγκυμοσύνες και θηλασμούς αλλά και με την πάροδο του χρόνου. Ιδανικός timing διόρθωσης της πτώσης είναι 6 μήνες μετά τον τελευταίο προγραμματισμένο σας τοκετό.  

Η ανόρθωση μαστού συνίσταται στην αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και τη χειρουργική ανακατανομή του μαστικού παρεγχύματος ώστε η θηλή να βρεθεί στην επιθυμητή θέση, στην κορυφή του μαστού. Όταν η πτώση συνυπάρχει με σημαντική απώλεια όγκου η ανόρθωση συνδυάζεται με αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης, ενώ όταν συνυπάρχει περίσσεια μαστού, παράλληλα με την ανόρθωση διενεργείται και μειωτική μαστού. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες. Μετεγχειρητικά η ασθενής φοράει αθλητικό στηθόδεσμο για τρεις εβδομάδες και επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από μια εβδομάδα.

Μειωτική μαστού

Η υπερτροφία μαστού μπορεί να είναι συγγενής, να αναπτυχθεί στην εφηβεία ή να συνυπάρχει με παχυσαρκία. Πολύ συχνά οδηγεί σε προσωπικά προβλήματα (αμηχανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση) αλλά και σε πρακτικές δυσκολίες, όπως αυχεναλγία, υπομαστική δερματίτιδα και δυσκολία κατά την άθληση.

Η μειωτική στήθους δίνει οριστική λύση σε αυτά τα προβλήματα και συνίσταται στην αφαίρεση της περίσσειας στήθους, ώστε αυτός που μένει να έχει φυσιολογικό μέγεθος. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί τρεις ώρες. Μετεγχειρητικά η ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά της μετά από μια περίπου εβδομάδα.

Σωληνωτοί μαστοί

Οι μαστοί που έχουν μικρή και στενή βάση, μικρό όγκο και μεγάλη θηλαία άλω λέγονται σωληνωτοί. Η δυσμορφία είναι συνήθως συγγενούς αιτιολογίας και μπορεί να αφορά τη μια ή και τις δυο πλευρές. Η χειρουργική διόρθωση των σωληνωτών μαστών συνήθως περιλαμβάνει τη μείωση της διαμέτρου του «δίσκου» της θηλαίας άλω, τη διχοτόμηση συμφύσεων εντός του μαστού, το χαμήλωμα της υπομαστίου πτυχής και πιθανόν τη χρήση σιλικονούχων ενθεμάτων ή λίπους, για να προσδώσουμε όγκο στις περιπτώσεις και εκεί όπου επιθυμούμε την αύξησή του.

Ανισομαστία

Μικρού βαθμού ασυμμετρία στο μέγεθος των μαστών παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Μεγάλου βαθμού ανισομαστία μπορεί να δημιουργήσει πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα στη γυναίκα και τα νεαρά κορίτσια. Η αντιμετώπιση της ανισομαστίας απαιτεί συνδυασμό των τεχνικών μαστοπλαστικής που αναλύθηκαν παραπάνω (αυξητικής- ανόρθωσης- μειωτικής ) με σκοπό την επίτευξη του συμμετρικότερου δυνατού αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω μαστοπλαστικών επεμβάσεων οφείλει πάντα να είναι φυσικό και αρμονικό με το σώμα της εκάστοτε ενδιαφερόμενης.

info: www.aktsalis.gr

Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 51, τηλ. 2310 225196
Ιατρείο Σερρών: Ν. Σταυρίδου 2, τηλ. 2321 111363