Skip to main content

Σαμοθράκη: Ξεφυτρώνουν... βίλες στο νησί του εναλλακτικού τουρισμού

Μια νέα τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται στο εναλλακτικό νησί, αυτό της κατασκευής πολυτελών εξοχικών-Έτοιμες οι πρώτες βίλες το καλοκαίρι του 2022.

Κάθε λόγο για να χαμογελούν το μήνα που διανύουμε έχουν οι άνθρωποι του τουρισμού στη Σαμοθράκη, καθώς βλέπουν τις πληρότητες των καταλυμάτων στο νησί να αγγίζουν το 90%, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του 2019. Άγνωστος Χ παραμένει ο Σεπτέμβριος με τη μέχρι στιγμής πληρότητα να μην ξεπερνά το 20%, όταν δυο χρόνια νωρίτερα ήταν περίπου στο 80%.

Αν και υπάρχει ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί ο Σεπτέμβριος, εντούτοις το γεγονός πως το φετινό καλοκαίρι οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής, δημιουργεί μια περιορισμένη ανακούφιση.  

Πάντως, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι του τουρισμού στη Σαμοθράκη, η κίνηση εξελίσσεται αναπάντεχα καλά, ενώ οι περισσότεροι τουρίστες που φέτος την επιλέγουν διαθέτουν υψηλότερα βαλάντια έναντι άλλων χρόνων. Κατά μέσο όρο το άτομο για τη διαμονή του συμπεριλαμβανομένου και του  καταλύματος για τρεις έως τέσσερις διανυκτερεύσεις διαθέτει από 400 έως 500 ευρώ.

Σε αυτό φαίνεται να συνέβαλε και η εκτεταμένη τουριστική καμπάνια που πραγματοποίησε ο δημος του νησιού, τόσο μέσω καταχωρήσεων και διαφημιστικών σποτ, όσο και μέσω διοργανώσεων επισκέψεων δημοσιογράφων από ξένα μέσα και δη από τη Ρουμανία, που αποτελεί μια από τις καλύτερες τουριστικές δεξαμενές για τη Σαμοθράκη.

Ποιοι βρίσκονται αυτή την περίοδο στο νησί

Αυτή την περίοδο στο νησί βρίσκονται κυρίως Έλληνες, Ρουμάνοι και Βούλγαροι τουρίστες, ενώ ένα 20% επί των συνολικών κρατήσεων είναι Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Ισραηλινοί. Στην περίπτωση των τελευταίων, που ... ανακάλυψαν το νησί την τελευταία τριετία, οι διακοπές συχνά συνδυάζονται και με αναζήτησή εξοχικής κατοικίας, κυρίως αγροκτημάτων που είτε διαθέτουν μικρή κατοικίας εντός τους, είτε έκτασης στην οποία θα οικοδομήσουν οι ίδιοι το εξοχικό τους. Συνήθως οι Ισραηλινοί επενδυτές είναι έτοιμοι να διαθέσουν ανάλογα με το ακίνητο που θα αποκτήσουν από 50.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ όπως λένε άνθρωποι που έχουν γνώση των εν λόγω αγοροπωλησιών είναι ιδιαίτερα λεπτολόγοι.

Ξεφυτρώνουν... βίλες

Την ίδια ώρα μια νέα τουριστική βιομηχανία αρχίζει, έστω και αργά να γεννάται στο εναλλακτικό νησί, αυτό της κατασκευής πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Ο λόγος για επενδύσεις που αυτή την περίοδο υλοποιούνται και αφορούν στη δημιουργία βιλών προς εκμετάλλευση, ένα είδος καταλυμάτων που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στη Σαμοθράκη.

Αυτή την περίοδο όπως εξηγεί στη Voria. gr  ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας οι εν λόγω επενδύσεις που υλοποιούνται από Έλληνες, Βούλγαρους και Ρουμάνους βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης για την οικοδόμηση τους ενώ ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2022 να είναι αποπερατωμένες.

Πρόκειται για μια νέα πρόταση εξοχικής κατοικίας στη Σαμοθράκη που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εν δυνάμει αγοραστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν μόνο την επιλογή αγοράς παλιάς κατοικίας, η οποία θα χρειαζόταν ανακαίνιση, ή την αγορά αγροκτήματος με οίκημα μέσα σε αυτό ή την κατασκευή του.  

Οι βίλες που θα οικοδομηθούν ανά επένδυση θα είναι στη μια περίπτωση περίπτωση περί τις δέκα, ενώ στη δεύτερη οκτώ. Μάλιστα στα σχέδια είναι και η δημιουργία μικρής πισίνας για έκαστη εξ αυτών.

Οι βίλες θα αναπτυχθούν τόσο στη νότια, όσο και στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ κάποιες εξ αυτών  θα είναι πρώτες στο κύμα.