Skip to main content

Στο ΑΠΘ αντιπροσωπεία του ερευνητικού πανεπιστημίου της Ταϊβάν

Αν και υπάρχουν σχέσεις με πολλά πανεπιστήμια, είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα να συναφθεί συμφωνία με Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.

Με τριμελή αντιπροσωπεία από το διακεκριμένο ερευνητικό Πανεπιστήμιο National Tsing Hua της Tαϊβάν συναντήθηκε χτες, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου , ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία, συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, η Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Ελένη Παλούρα, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βυρσωκινός, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου.

Η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου National Tsing Hua αποτελούνταν από τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα του College of Science, Καθηγητή Yi-Wei Liu, τον Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητή Robin (Chen-Bin) Huang, και την επικεφαλής Προγράμματος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, Ms. Anchi Chen (Audrey).

Η αντιπροσωπεία παρουσίασε τα προγράμματα και τις δράσεις του Πανεπιστημίου National Tsing Hua κι εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αρχής γενομένης από τα Τμήματα Φυσικής, Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, διευρύνοντας στην πορεία τη συνεργασία και με άλλα τμήματα του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο National Tsing Hua προσβλέπει στη σύναψη Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η κινητικότητα των φοιτητών και των φοιτητριών στις δύο χώρες, η παροχή υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν σε φοιτητές και ερευνητές του Αριστοτελείου αλλά κι άλλες ερευνητικές δράσεις μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς ένα διακεκριμένο ερευνητικό Πανεπιστήμιο, με μακρά ιστορία, ιδρύθηκε το 1911, επέλεξε το Αριστοτέλειο για να συνεργαστεί. Δήλωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «επιθυμούμε να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και να ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες».

Ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου National Tsing Hua, Καθηγητής Robin (Chen-Bin) Huang, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι επέλεξε το ΑΠΘ για μελλοντική συνεργασία λόγω της σπουδαίας φήμης που συνοδεύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το επιστημονικό - ερευνητικό του προσωπικό στον διεθνή χάρτη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που το ΑΠΘ έχει συνάψει πλήθος συμφωνιών με Πανεπιστήμια παγκοσμίως, είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα να συναφθεί συμφωνία με Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.