Skip to main content

Στο Αρχαίο Θέατρο Δίον 24-25 Ιουλίου η «Μέδουσα» από τους «Χορευτές του Βορρά»

Στις 24 και 25 Ιουλίου 2021 στο Αρχαίο Θέατρο στο Δίον Πιερίας η παράσταση «Μέδουσα ...σαν ραγισμένη από το χρόνο πέτρα» από τους «Χορευτές του Βορρά»

Το έργο «Μέδουσα ...σαν ραγισμένη από το χρόνο πέτρα…» παρουσιάζεται στις 24 και 25 Ιουλίου 2021 στο Αρχαίο Θέατρο στο Δίον Πιερίας στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Η παράσταση συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η ομάδα σύγχρονου χορού «Χορευτές του Βορρά» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου και σε μουσική του εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Αντώνη Σουσάμογλου, σκιαγραφούνε τη βαθιά ανθρώπινη και εύθραυστη πλευρά της Μέδουσας με οδηγό το ανθρώπινο σώμα και τη μουσική.

Η Μέδουσα δεν είναι το ‘’τέρας’’, αλλά ένα από τα πιο διαχρονικά σύμβολα της Γυναίκας- θύματος, η οποία καλείται να βρει την ταυτότητά της και να επιβιώσει σε μια κοινωνία που είναι θεμελιωμένη με βάση τις πατριαρχικές επιταγές και η οποία δεν διστάζει να δαιμονοποιήσει την ομορφιά της και να την τιμωρήσει για αυτήν.

Θα αναπαραστήσουνε τον ‘’βιασμό’ ’που υφίσταται η Μέδουσα, κινούμενοι σε δυο χρονικά επίπεδα,της αρχαιότητας που γέννησε το μύθο και στη συνέχεια μεταφερόμενοι στο σήμερα, δίνοντας τη δική τους σύγχρονη οπτική. Στόχος τους είναι να απονείμουνε συμβολικά δικαιοσύνη για το αποτρόπαιο έγκλημα του βιασμού που συντελείται στο μύθο της Μέδουσας και εκτενέστερα για τον ηθικό ‘’βιασμό’’ που διαχρονικά υφίσταται η Γυναίκα ως υπόσταση και ως σύμβολο, αλλά και ο κάθε Άλλος, μέσω της διαρκούς περιθωριοποίησής και δαιμονοποίησής τους από την πατριαρχική κοινωνία.

Ποια είναι η Μέδουσα σήμερα; Είναι τέρας ή αιθέρια ύπαρξη; Μήπως συμβολίζει κάθε γυναίκα που από θύμα αποκτά θέση ισχύος; Ή μήπως εκτενέστερα συμβολίζει τον Άλλον, τον αδύναμο που ξαφνικά αποκτά την δύναμη να εκδικηθεί αυτόν που τον καταδυναστεύει; Πόσο ρευστά είναι τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος; Μήπως όλοι διαθέτουμε κάποιο από το πολλαπλά πρόσωπα της Μέδουσας; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που εγείρει ο εν λόγω μύθος και που τον καθιστούν εξαιρετικά σύγχρονο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία και την εκδοχή που παρουσιάζει ο Οβίδιος στις Μεταμορφώσεις του, η Μέδουσα ήταν μια πανέμορφη ιέρεια της Θεάς Αθηνάς, η οποία καταδιώχθηκε και βιάστηκε από τον Ποσειδώνα στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι εκδικήθηκε τη Μέδουσα. Τη μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Έκτοτε όποιος την κοιτούσε πέτρωνε. Εν τέλει ο Περσέας έκοψε το κεφάλι της με τη βοήθεια της Αθηνάς. Το περίφημο «Γοργόνειο» κεφάλι, η Θεά το τοποθέτησε στην ασπίδα της, επειδή ακόμη και νεκρό είχε την ιδιότητα να πετρώνει όποιον το κοιτούσε.

«Μέδουσα ...σαν ραγισμένη από το χρόνο πέτρα….»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση :Τατιάνα Παπαδοπούλου

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου,Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Μουσική Σύνθεση- Επιμέλεια: Αντώνης Σουσάμογλου

Δραματουργία: Εύα Τζιαμίχα

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Αθανάσιος Κολαλάς

Ενδυματολόγος : Francesco Infante

Video installation-Φωτογραφίες :Nectario

Χορεύουν : Γαλήνη Γυρτάτου,Δέσποινα Λαγουδάκη, Δημήτριος Μαργαρίτης, Μπαγεώργος Ηλίας, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Μουσικοί: Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα),Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί)

Ώρα έναρξης 21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Οι «Χορευτές του Βορρά» δημιουργήθηκαν το 1994 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Έχουν να επιδείξουν μία πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Ενδεικτικά έχουν εμφανιστεί:

Sani Festival, Festival Unesco, Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ‘97 - Χορευτικές Συναντήσεις, Biennale Νέων Καλλιτεχνών 2003, Πανόραμα Σύγχρονου Χορού – Κέντρο Τεχνών, Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1η -2η &4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, 2004-2006-2010-2016, Balkan Arts Market, «Δημήτρια» 2006-2010&2012 – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Κ.Θ.Β.Ε), Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Φεστιβάλ Δάσους –Κ.Θ.Β.Ε., Μικρό Φεστιβάλ – Δήμος Καλαμαριάς, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων – Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης .

Παραγωγές των Χ.τ.Β :

“Χαμένες πατρίδες”, “Χ.τ.Β.”, “Eξομοίωση”, “Πάλι από την αρχή”, “Rom”, “Ένα κομμάτι ουρανού μου ανήκει”, “Anima Libera”, “Και μετά από ένα βαθύ ύπνο…”, “Alter Εgo”, “Carpe… Somnium”, “session 1”, “erga omnes”, “Επιμένω..”, “Tα γενέθλια της Ινφάντα” , “To Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, “Ο μύθος της Μέδουσας”, “Η θάλασσα”.

Οι δύο παραγωγές “To Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι” και “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το 2010 & το 2016 οι Χορευτές του Βορρά κρινόμενοι από καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ του εξωτερικού επιλέχθηκαν και εμφανίστηκαν στην 4η & 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού όπου προβλήθηκε απόσπασμα από την δουλειά τους .

Οι “Χορευτές του Βορρά” έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού τις περιόδους 2004-2005, 2005-2006, την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 για την παραγωγή τους με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 για τη νέα τους παραγωγή με τίτλο «Η Θάλασσα».

Το έργο «Η Θάλασσα» θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Δάσους στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο 2021 σε σύμπραξη με 60μελή ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ το έργο “Ο μύθος της Μέδουσας” παρουσιάζεται στο αρχαίο θέατρο στο Δίον Πιερίας στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Πρόσφατο εγχείρημά τους, προσαρμοζόμενοι στην εποχή της πανδημίας είναι η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την οποία αποδίδουν για διαδικτυακή προβολή σε χορευτική δημιουργία με 20μελή Ορχήστρα της ΚΟΘ τη μουσική σύνθεση του Dmitri Shostakovich chamber symphony in c minor op. 110a, αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου.

Η ομάδα κινείται σε νεοκλασικά και σύγχρονα μοτίβα και ως επί το πλείστον πάνω σε καθαρά χορευτικές φόρμες.