Skip to main content

Στο χείλος του εμφυλίου το Ιράκ - Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καλούμε για την αποφυγή χρήσης βίας και την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημειώνει για την κατάσταση στη Βαγδάτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι τέσσερις ρουκέτες προσγειώθηκαν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, προκαλώντας ζημιές σε κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ιατρικής πηγής, 23 υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαίρες από χθες, Δευτέρα. Παράλληλα, τουλάχιστον 380 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις βίαιες συγκρούσεις στην Πράσινη Ζώνη μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων ομάδων.

Έπειτα από μια ήρεμη νύκτα, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί. μεταξύ των υποστηρικτών του Σαντρ από τη μία πλευρά και του στρατιού και μελών της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας παραστρατιωτικής, φιλοϊρανικής ομάδας που έχει ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις από την άλλη.

Τα πυρά αυτόματων όπλων, αλλά και ο ήχος των ρουκετών από την Πράσινη Ζώνη ακουγόταν σε όλη τη Βαγδάτη.

Οι πολίτες αποφεύγουν σήμερα να βγουν από τα σπίτια τους, την ώρα που ένοπλοι πάνω σε φορτηγάκια τα οποία μεταφέρουν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών περιδιαβαίνουν στους δρόμους.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα το βράδυ σε όλη τη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, λίγες ώρες αφού ο πανίσχυρος σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Οι υποστηρικτές του, που εδώ και εβδομάδες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο στην Πράσινη Ζώνη, αποφάσισαν να διαδηλώσουν και εκατοντάδες από αυτούς εισέβαλαν στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, όπου έχει την έδρα του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Σαντριστών και των υποστηρικτών του Πλαισίου Συνεργασίας, μιας αντίπαλης, φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης.

Τουλάχιστον επτά όλμοι έπληξαν την θεωρητικά αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο όπου εδρεύουν κυβερνητικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, που δεν ήταν σε θέση να δώσει απολογισμό θυμάτων.

Έκκληση για αποκλιμάκωση από τον ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες, Δευτέρα, σε «αυτοσυγκράτηση» και ζήτησε όλα τα μέρη να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» μετά το χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Ο κ. Γκουτέρες «παρακολουθεί με ανησυχία τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ», κατά τη διάρκεια των οποίων «διαδηλωτές εισήλθαν σε κυβερνητικά κτίρια», ανέφερε στο κείμενο ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ζητεί από όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποφυγή της βίας», συνέχισε.

«Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει όλα τα μέρη και όλους τους παράγοντες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε ειρηνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

Ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Βαγδάτη, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε για την αποφυγή χρήσης βίας και την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», προσθέτει.

«Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο, εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα και τη Νομοθεσία της χώρας, πλαισίων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ασφάλεια, σταθερότητα και κυριαρχία του Ιράκ», καταλήγει η ανακοίνωση.