Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο έλεος των κακοποιών η επέκταση της Θέρμης - Δείτε βίντεο από διάρρηξη

Οι επιτήδειοι που χτυπούν τα διαμερίσματα δεν πτοούνται ούτε από τον ήχο του συναγερμού - Η μέθοδος των διαρρηκτών. Ανάστατοι οι κάτοικοι

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην επέκταση της Θέρμης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, από τα συνεχόμενα κρούσματα διαρρήξεων και ληστειών που βρίσκονται συνέχεια στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται για μια περιοχή, που ξεκινά από τα όρια του Πανοράματος και εκτείνεται μέχρι τη Μουδανιών, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη με τις οικοδομές να ανεγείρονται η μία μετά την άλλη, ωστόσο λόγω της μεγάλης έκτασης είναι ακόμη αραιοκατοικημένη. Την περιοχή επιλέγουν για την εγκατάστασή τους κατά κύριο λόγο άτομα με μεσαία και υψηλά εισοδήματα και ήδη αριθμεί περίπου 3.500 κατοίκους.

Οι επιτήδειοι που χτυπούν τα διαμερίσματα,  χωρίς να πτοούνται ούτε από τον ήχο του συναγερμού, εκμεταλλεύονται τις αποστάσεις του ενός σπιτιού από το άλλο, την έλλειψη επαρκούς φωτισμού αλλά και την άμεση πρόσβαση στη Μουδανιών για να διαφύγουν.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε η Voria.gr οι δράστες τρυπώνουν μέσα στο διαμέρισμα και χωρίς να έχουν εντελώς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, δείγμα του θράσους τους, με μεθοδικές κινήσεις αναζητούν τη λεία τους.

Η μέθοδός τους είναι απλή. Αρχικά πραγματοποιούν διελεύσεις με αυτοκίνητα και παρακολουθούν την οικία που έβαλαν στον στόχο τους. Στη συνέχεια, όταν διαπιστώσουν ότι οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν, μπαίνουν στην αυλή, σπάζουν κάποια τζαμαρία ή το ρολό από το γκαράζ καιτρυπώνουν μέσα στο σπίτι. Η όλη δράση τους δεν κρατά πάνω από 3-4 λεπτά. Αποσπούν αυτά που τους ενδιαφέρουν, δηλαδή χρήματα και κοσμήματα, και στη συνέχεια γίνονται καπνός με οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Κάτοικος της περιοχής αναφέρει στη Voria.gr ότι στα 5 χρόνια που ζει στην περιοχή επιτήδειοι άνοιξαν το διαμέρισμά της δύο φορές. Τη μια μάλιστα παραλίγο να πέσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές καθώς όταν έφτασε στην εξώπορτά της διαπίστωσε ότι αυτή είχε παραβιαστεί και ότι μέσα ήταν οι διαρρήκτες. Αμέσως έτρεξε να φύγει και ειδοποίησε την αστυνομία ωστόσο οι κλέφτες είχαν προλάβει να φύγουν.

«Εξαφανίζονται σε ελάχιστο χρόνο»

«Δεν τους πτοεί ούτε ο συναγερμός, ξέρουν ότι χρειάζονται ελάχιστο χρόνο, μπαίνουν στο σπίτι, βρίσκουν λεφτά, κοσμήματα, σπάνια κάποια καινούργια τηλεόραση και στη συνέχεια μπαίνουν σε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, βγαίνουν στην Μουδανιών που είναι σε κοντινή απόσταση και εξαφανίζονται» αναφέρει στη Voria.gr, ο Γιώργος Λίτος, κάτοικος της περιοχής.

Ο κ. Λίτος, το 2019, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής μαζί με άλλους κατοίκους του οικισμού δημιούργησαν αρχικά μια ομάδα με την ονομασία «Κοινωνία Κατοίκων Επέκταση Θέρμης» η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε σύλλογο, ο οποίος έχει στόχο να αναδεικνύει όλα όσα απασχολούν τους κατοίκους και να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τους φορείς.  

Πρόσφατα μάλιστα μέλη του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, στον οποίο και έθεσαν το μεγάλο ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης, γεγονός που αποθρασύνει περαιτέρω τους κακοποιούς.

Ο κ. Λίτος επισημαίνει ότι τέλη του 2019 υπήρξε η πρώτη μεγάλη έξαρση στις διαρρήξεις, όπου σε ένα απόγευμα του Νοεμβρίου είχαν σημειωθεί 14 περιπτώσεις, ακολούθησε όπως λέει ένα διάστημα ύφεσης λόγω και της πανδημίας και του lockdown όπου όλοι έμεναν στο σπίτι, ωστόσο με την επιστροφή στην κανονικότητα επέστρεψαν και οι διαρρήκτες.

«Έρχονται συνήθως με κλεμμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, εντοπίζουν τον στόχο, βγαίνουν, σπάνε το τζάμι ή ξηλώνουν το ρολό, μένουν στο σπίτι ελάχιστα λεπτά και αρπάζουν κατά κύριο λόγο χρήματα και κοσμήματα. Αποφεύγουν τις έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς ξέρουν ότι εντοπίζονται εύκολα» σημειώνει.

Πέραν των εφόδων σε σπίτια σημειώνονται και περιστατικά με μικροκλοπές στο δρόμο. Κάτοικος που είχε αφήσει το αυτοκίνητό του σταθμευμένο έξω από το σχολείο έγινε στόχος μέρα μεσημέρι. Πριν προλάβει να επιστρέψει στο όχημα, οι ληστές κατέβηκαν από το δικό τους όχημα έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου του πολίτη του άρπαξαν τον χαρτοφύλακα που είχε ξεχάσει μέσα και τράπηκαν σε φυγή.

Οι κάτοικοι της επέκτασης ζητούν μεγαλύτερη αστυνόμευση καθώς, όπως αναφέρουν, το τμήμα ασφαλείας Θέρμης εδρεύει στα Βασιλικά και απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Αναφέρουν ότι μεν ναι μετά από συνεχείς οχλήσεις τους στις αρχές υπάρχουν κάποιες περιπολίες το βράδυ, ωστόσο δεν επαρκούν.

Επιπλέον, ζητούν από τον Δήμο Θέρμης να τοποθετήσει κολόνες φωτισμού σε όλον τον οικισμό γεγονός που όπως τονίζουν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους τους επίδοξους διαρρήκτες.