Skip to main content

Συνέδριο Economist: Αέρας επενδύσεων και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Τα βήματα για να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και αναπτυξιακό σημείο για τις νέες τεχνολογίες αναλύθηκαν στο Thessaloniki Metropolitan Summit

Τις εργασίες του ξεκίνησε σήμερα το πρωί το «The Thessaloniki Metropolitan Summit», που συνδιοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με μια σειρά από θεματικές ενότητες και πάνελ.

Στο ξεκίνημα του συνεδρίου και στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με κοινή συνισταμένη των αναφορών τους ο «αέρας αλλαγής» που πνέει στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στην κατεύθυνση των επενδύσεων και της καινοτομίας και στη μετατροπή της πόλης, σε ένα τόπο όπου αξίζει κανείς να επενδύει κάνεις, να εργάζεται και να ζει.

Ο Σταύρος Καλαφάτης ανάφερε ότι δεν είναι τυχαίο που μεγάλες εταιρείες όπως η Cisco, η Pfizer και η Deloitte επιλέγουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια ανθρώπινη και φιλική πόλη, για να ζουν στελέχη και εργαζόμενοι επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν οι ευκαιρίες να επενδύσουν περαιτέρω στα δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει η ενθάρρυνση από την πλευρά της κυβέρνησης, να αξιοποιηθεί αυτό το ευεπίφορο έδαφος που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό», είπε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας περιέγραψε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μπορούν να την καταστήσουν κέντρο εξωστρέφειας. «Προτεραιότητά μας είναι η περιοχή να καταστεί πρωτεύουσα της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Έχουμε τη γεωστρατηγική θέση, έχουμε πλέον τις υποδομές που ολοκληρώνονται μετά από δεκαετίες υποσχέσεων, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, οι εθνικές οδοί, αλλά και σε ορόσημα όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, καθώς και τα πέντε πανεπιστήμια», είπε.

Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα κέντρο εμπορίου, ένα αναπτυξιακό κέντρο για τις νέες τεχνολογίες, μαζί με τους πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι από κοινού κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος εργαζόμαστε πλέον σε μια κοινή κατεύθυνση. «Υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές στην περιοχή μας» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει βασικά πλεονεκτήματα όπως η παράδοση στην πολυπολιτισμική κουλτούρα, η γεωγραφική της θέση αλλά και οι υποδομές που αναπτύσσει, ώστε να γίνει ένας δεύτερος πόλος ανάπτυξης στη χώρα όχι ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά προς την Αθήνα.